Acasă Social Sanatate A început vaccinarea antigripală în farmacii

A început vaccinarea antigripală în farmacii

DISTRIBUIȚI

 167692 – 18012023 – Vaccinarea împotriva gripei sezoniere se poate face și în farmaciile autorizate de Ministerul Sănătății.

„Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, se arată într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor.

Vaccinul nu este gratuit, iar cei care doresc să le fie administrat trebuie să îl cumpere în prealabil.

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Lista farmaciilor este publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să consulte lista farmaciilor autorizate, să se programeze telefonic, să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere, să achiziţioneze vaccinul antigripal și să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală.