Acasă Politic Europarlamentarul Victor Negrescu face apel la actualizarea politicii externe a UE

Europarlamentarul Victor Negrescu face apel la actualizarea politicii externe a UE

DISTRIBUIȚI

 167693 – 18012023 – Eurodeputatul Victor Negrescu a intervenit, în plenul Parlamentului European, în calitate de raportor al opiniilor Comisiei de Afaceri Constituționale privind politica externă, de apărare și de securitate comună, pentru a solicita actualizarea acestora, cu scopul de a face față noilor provocări legate de războiul din Ucraina. Acesta a arătat carențele actuale pornind de la recentele informații privind deficitul strategic de armament în anumite state europene.

“Europa se confruntă cu o criză de securitate fără precedent. Războiul din Ucraina ne-a arătat limitele sistemului nostru de apărare, provocările în materie de politică externă și fragilitatea unității europene.

Cetățenii așteaptă de la noi garanții privind securitatea lor, precum și protejarea valorilor, intereselor și a frontierelor noastre.

Avem nevoie de un proces decizional dinamic și mai rapid, folosind toate mecanismele tratatelor europene, inclusiv o implicare mai mare a Parlamentului European. Trebuie să putem aplica sancțiuni eficiente, dar și să combatem noile amenințări hibride.

Avem nevoie de o colaborare mai bună cu NATO și cu Statele Unite, dar și de capacități comune de apărare, inclusiv prin dezvoltarea industriei, tehnologiilor și a autonomiei strategice în domeniu. Este foarte complicat să vorbim de apărarea noastră sau de sprijinirea Ucrainei, cât timp suntem divizați, avem un proces decizional greoi și multe state europene se confruntă cu un deficit de armament sau nu au investit suficient în domeniu”, a declarat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.

În prezența Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat nevoia unei prezențe mai consistente pe flancul estic și a solicitat un sprijin suplimentar pentru statele aflate în prima linie, făcând apel la solidaritatea europeană și reiterând importanța extinderii spațiului Schengen în contextul eforturilor consistente făcute de România pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova.

“Trebuie să protejăm Europa și flancul estic și pot să vă spun că statele aflate în prima linie, statele din regiunea Ucrainei, inclusiv statul meu, România, se așteaptă la o solidaritate europeană mai mare. Extinderea spațiului Schengen poate facilita sprijinul oferit Ucrainei și Republicii Moldova.

Am adresat toate aceste subiecte în opinia noastră și sperăm ca toate aceste puncte de vedere să fie luate în considerare”, a precizat eurodeputatul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.