Acasă Social Educatie Proiect privind finanțarea de stagii în străinătate pentru studenții români

Proiect privind finanțarea de stagii în străinătate pentru studenții români

DISTRIBUIȚI

167694 – 18012023 – Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern referitor la acordarea burselor în străinătate, pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale și de cercetare.

Demersul are în vedere intensificarea procesului de internaționalizare a sistemului de învățământ superior românesc, prin încurajarea participării studenților la mobilități internaționale. Proiectul propune reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale și de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998.

Cuantumul bursei lunare va fi de cel puțin 1.000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfășurare a stagiului și retur. După finalizarea stagiului, bursierul își va relua studiile universitare sau postuniversitare în România.

Domeniile de interes pentru România în formarea de specialiști sunt energie, bioeconomie, tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate, sănătate, dar și specialiști pentru instituțiile europene (afaceri transatlantice, studii economice europene, drept european, relațiile internaționale și diplomația UE, studii politice și de guvernanță europene etc.) în vederea creșterii reprezentării țării noastre la nivel european sau al organizațiilor din care face parte.

Proiectul va definitiva cadrul normativ pentru formarea internațională a viitorilor specialiști români, prin instituirea unui mecanism național de sprijin financiar al acestora. Astfel, se va acoperi vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional, în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților.

 Nu în ultimul rând, efectuarea acestor stagii universitare va îmbunătăți calitatea și aplicabilitatea cercetării românești, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare, un aspect lăudabil și salutar, ce va contribui esențial la dezvoltarea învățământului românesc.

Derularea operaţiunilor aferente bursei va fi realizată de Agenţia de Credite şi Burse de Studii, în baza unui contract încheiat între părțile implicate, iar sumele aferente programului de acordare a burselor vor fi alocate ACBS.