Acasă Externe Agenda Europeana Victor Negrescu propune ca în 2025 fondurile europene neutilizate în perioada 2014-2020...

Victor Negrescu propune ca în 2025 fondurile europene neutilizate în perioada 2014-2020 să fie redistribuite statelor membre

DISTRIBUIȚI

 171112 – 26012024  – Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul de anul viitor al Uniunii Europene, eurodeputatul Victor Negrescu, a prezentat în Comisia pentru Bugete direcțiile de acțiune ale legislativului european ca autoritate competentă în domeniul bugetar.

”În contextul dificil actual, Uniunea Europeană are nevoie de un buget care se focalizează pe oameni, care este echitabil și incluziv. Este nevoie, mai mult ca niciodată, ca Parlamentul European să fie unit și să acordăm prioritate la ce contează cu adevărat pentru cetățeni. Resursele sunt limitate, dar trebuie să fim pragmatici și creativi în același timp pentru a concepe un buget anual robust, flexibil și rezistent, care este vizibil și tangibil pentru cetățenii UE.

Prioritatea mea este ca fondurile alocate statelor membre să nu scadă, mai exact să protejăm resursele alocate deja României, în contextul în care se renegociază bugetul european pe termen lung. Totodată, am solicitat suplimentarea fondurilor pentru agricultură și mediul rural, acțiuni suplimentare pentru educație și sănătate, dezvoltarea programelor pentru seniori, lucrătorii din diaspora și pentru tineri precum și pentru susținerea antreprenorilor și IMM-urilor europene. Am subliniat în mod particular nevoia de a implementa măsuri active pentru scăderea prețurilor și facilitarea accesului la medicamente și aparatură medicală de ultimă generație, dar și suplimentarea fondurilor alocate pentru lupta împotriva bolilor cardiovasculare.

În același timp, vreau să mă asigur că bugetul UE pentru anul 2025 va include resursele necesare pentru a susține aderarea completă a României la spațiul Schengen și că cele aproape 40 de miliarde de euro neutilizate din perioada de finanțare 2014-2020 să fie redistribuite statelor membre, inclusiv României, care au o rată de absorbție ridicată”, a susținut la Bruxelles, în Comisia pentru Bugete, eurodeputatul

Negrescu are mandat să coordoneze negocierile PE privind bugetul european cu celelalte instituții europene, Consiliul UE și Comisia Europeană. Bugetul anual al UE stabilește toate cheltuielile și veniturile Uniunii Europene pentru un an și prevede finanțarea politicilor și programelor UE în conformitate cu prioritățile politice. Negocierile privind exercițiul bugetar 2025 se desfășoară într-un context complex, dat fiind anul electoral, nemulțumirile exprimate la nivel european de mai multe categorii profesionale, precum și incertitudinile legate de revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 – 2027, care ar putea reduce fondurile europene.

În ultimii trei ani europarlamentarul Victor Negrescu a fost responsabilul grupului social-democrat pentru bugetul european.

Prioritățile Parlamentului European privind bugetul anual al UE pentru anul 2025 vor fi votate în luna martie în Comisia pentru Bugete și în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.