Acasă Politic Raportul eurodeputatului Victor Negrescu prin care legislativul european urmează să atace la...

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu prin care legislativul european urmează să atace la Curtea de Justiție a UE veto-urile nejustificate legal a fost votat de Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

 167800 – 14122023 – Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind procedurile legislative speciale, care solicită justificarea legală a veto-urilor și invită Parlamentul European să sesizeze Curtea de Justiție a UE atunci când cooperarea loială între instituții nu este respectată, a înregistrat 389 voturi pentru (din 628 înregistrate), în plenul legislativului european de la Strasbourg.

”Acest raport este esențial pentru garantarea cadrului interinstituțional al Uniunii Europene, aplicarea principiului cooperării loiale și respectarea rolului Parlamentului European”, a subliniat europarlamentarul înaintea supunerii la vot a raportului.

Documentul arată că deciziile la nivelul UE nu trebuie amânate, nici blocate printr-un drept de veto nejustificat și că rolul și recomandările Comisiei și al Parlamentului trebuie respectate de Consiliu.

De asemenea, subliniază nevoia unei clarități juridică cu privire la invocarea procedurilor legislative speciale pentru prevenirea blocajelor instituționale.

Pentru respectarea deplină a principiului cooperării loiale și a drepturilor tuturor cetățenilor UE, Parlamentul va cere statelor membre să justifice voturile și veto-urile lor, pe baza unor argumente juridice corelate cu dispozițiile tratatelor, Cartei drepturilor fundamentale a UE și conform valorilor europene.

Astfel, raportul cere Parlamentului European să sesizeze Curtea de Justiție a UE atunci când un vot sau o decizie nu respectă aceste principii cheie ale Uniunii Europene.

În cadrul raportului, eurodeputatul Negrescu clarifică juridic metodele prin care aceste prevederi pot fi activate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.