Acasă Economie Guvernul a aprobat modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de...

Guvernul a aprobat modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic

DISTRIBUIȚI

 167581 – 05012023 – Guvernul României a aprobat modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic. Actul normativ prevede o procedură mai rapidă de constatare a daunelor și de stabilire a despăgubirilor, dar și o modalitate mai riguroasă de stabilire a răspunderii civile.

Astfel, în situaţiile în care gestionarul a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa, după caz şi a efectuat 3 acţiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solicitarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până la data de 15 decembrie a anului în curs (cu excepţia pachetelor de agromediu), despăgubirile vor fi plătite de autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinaţie.

”În cazul atacurilor soldate cu rănirea sau decesul persoanelor fizice, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, MMAP aprobă, prin ordin de ministru, modalitatea  de acordare a despăgubirilor. Astfel, se vor acorda victimei despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, dar și veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă de la momentul producerii incidentului, daune morale, precum și sume compensatorii pentru familia decedatului, reprezentînd echivalentul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, până la vârsta pensionării”, a explicat ministrul Barna Tánczos.

Pentru pagubele produse de în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă și pentru pagubele şi/sau daunele produse de anumite specii de faună de interes cinegetic, despăgubirile vor fi suportate de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, din bugetul aprobat cu această destinaţie.

Pentru menţinerea echilibrului ecologic şi pentru prevenirea pagubelor pe care exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic le pot produce culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, gestionarii faunei cinegetice și proprietarii de animale domestice trebuie să îndeplinească o serie de obligații și condiții.

Totodată, este stabilită procedura de constatare și stabilire a despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate anumite specii de faună de interes cinegetic, precum și pentru cazul atacurilor soldate cu rănirea/decesul unei persoane fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.