Acasă Cultura/Media Noaptea ideilor, serie de conferințe despre tehnologie, dezinformare și conspirații – organizată...

Noaptea ideilor, serie de conferințe despre tehnologie, dezinformare și conspirații – organizată de Institutul Francez de la București

DISTRIBUIȚI

 167749 – 25012023 – Institutul Francez din România organizează joi, 26 ianuarie, la București evenimentul ”Noaptea ideilor”, trei conferințe în care cercetători în domeniul neuroștiințelor, jurnaliști, istorici și activiști francezi și români care au păreri diferite despre lumea digitală vor dezbate întrebarea privitoare la tehnologia digitală este o sabie cu două tăișuri, atunci când este vorba de devenirea și dezvoltarea ființei umane, despre intoxicarea cu știri false și ce se întâmplă în creier când cineva aderă la teorii ale conspirației.

În cadrul conferințelor, jurnaliști francezi de la agenția AFP și publicația Le Monde vor dezbate probleme legate de lumea digitală și implicațiile lor. De asemenea vor vorbi și cercetătorul universitar în psihologia dezvoltării de neuroștiințele educației la Universitatea din Paris și directorul LaPsyDé, Grégoire Borst și Mathieu CASSOTI – profesor de psihologia dezvoltării la Institutul de psihologie a Universității Paris Descartes și cercetător la LaPsyDé.

Programul Conferințelor

Expoziția “Fake News : Artă, Ficțiune, Minciună”, Loc: ARCUB

Perioada expoziției: 10-26 ianuarie 2023

Conferința 1: Întoarcere în decembrie ’89 în Timișoara: un caz de frenezie mediatică

Dată și oră: 26 ianuarie, orele 18:00 – 19:30, Loc: Arcub, Sala Cafenea

Invitați:

Marc Semo, jurnalist la ziarul Monde

Bogdan Oprea, jurnalist și profesor la facultatea de jurnalism a Universității din București, specialist în tehnici de dezinformare

Constantin Corneanu, istoric și specialist român în geopolitică

Moderator: Paul Cozighian, corespondent în România (martor la revoluția din 1989)

Rezumatul evenimentului: Pornind de la una dintre cele mai cunoscute manipulări ale faptelor: falsul mormânt comun din Timișoara, este interesant să analizăm această știre incorectă, care a fost răspândită înaintea erei digitale și a mediatizării.

***

Conferința 2: Orașul viitorului: smart city sau low tech? Dată și oră: 26 ianuarie, orele 19:00 – 20.00

Loc: Atrium, Institutul francez din București

Invitați:

Bela Loto-Hiffler, fondatoarea asociației Point de M.I.R (Maison de l’Informatique plus Responsable) al cărei obiectiv este sensibilizarea publicului larg cu privire la impactului tehnologiilor digitale asupra mediului.

Florin Nemtanu, profesor asociat și coordonatorul programului masteral “Sisteme inteligente pentru transport” la Universitatea Politehnică din București, consultant pe tema transportului și a mobilității urbane.

Gratian Mihalescu, fondatorul UrbanizeHub, un think tank care organizează dezbateri privind dezvoltarea durabilă urbană și despre conceptul de smart city.

Moderator: Zoli Tóth, realizatorul emisiunii “Ecofrecvența” pentru postul RFI și militant pentru ecologie.

Rezumat: Față în față cu urgența climatică și cu necesitatea tranziției ecologice în zonele urbane, experții au dezvoltat două viziuni opuse care se confruntă. Pe de-o parte, conceptul de smart city se bazează pe inteligența artificială și pe tehnologiile informației și comunicațiilor pentru a îmbunătăți conectivitatea orașelor, pentru a eficientiza furnizarea de servicii către cetățeni și pentru a promova o democrație mai participativă. Cu toate acestea, dacă este dus la extrem, orașul inteligent poate conduce la o poluare semnificativă a mediului și la un declin al echității drepturilor omului. Pe de altă parte, conceptul low-tech încurajează sobrietatea în consum și producție în vederea reducerii poluării digitale. Însă, o aderență totală la sobrietatea digitală implică un risc de dezangajare economică și tehnologică față de alte teritorii. Având în vedere aceste provocări, ce cale ar trebui să aleagă orașele secolului XXI pentru a realiza tranziția ecologică?

***

Conferința 3: Cum devine cineva un adept al teoriei conspirației?

În fața avalanșei de informații primite zilnic, cum poate creierul nostru să deosebească știrile false de adevăr?

Dată și oră: 26 ianuarie, orele 20:00 – 21:00

Loc: Atrium, Institutul francez din București

Invitați:

Grégoire Borst – profesor de psihologia dezvoltării și de neuroștiințele educației la Universitatea din Paris și directorul LaPsyDé.

Mathieu Cassoti – profesor de psihologia dezvoltării la Institutul de psihologie a Universității Paris Descartes și cercetător la LaPsyDé.

Moderare: Hervé BOSSY – jurnalist AFP Romania

***

Film: Effacer l’historique (Șterge istoricul)

Dată și oră: 26 ianuarie, ora 21:00

Loc: Cinema Elvire Popesco

Comedie de Gustave Kervern și Benoît Delépine cu actorii Blanche Gardin, Denis Podalydès și Corinne Masiero (prezentată la competiția oficială de la Cannes în 2020).

Într-un mic cartier de locuințe din regiunea Hauts-de-France, trei persoane se confruntă cu noile tehnologii și cu rețelele sociale: Marie, o femeie divorțată și mamă a unui adolescent de 15 ani, căruia nu a reușit să îi obțină custodia, ci doar dreptul de vizită, este victima unui șantaj cu o casetă porno. Bertrand, un văduv îndatorat, descoperă că fiica sa este hărțuită la școală și că se îndrăgostește de singura persoană care o ascultă, o voce de la un call center. A treia persoană, Christine, o șoferiță de oraș, nu înțelege de ce notele date de clienții ei refuză să se afișeze. Cei trei sunt prieteni apropiați de când s-au întâlnit într-un sens giratoriu la un protest al Vestelor Galbene și decid împreună să pornească un război împotriva “giganților internetului”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.