Acasă Anchete Interne Rezultate PREVENT (2022) – avertismente de integritate în valoare de 703.8 milioane...

Rezultate PREVENT (2022) – avertismente de integritate în valoare de 703.8 milioane lei

DISTRIBUIȚI

 167735 – 21012023 – În anul 2022, Agenția Națională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 19.335 proceduri de achiziție publică.

Dintre aceste proceduri, aproximativ 22% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conțin 79.339 contracte subsecvente (loturi).

Mai mult decât atât, în aceeași perioadă au fost emise 22 avertismente de integritate în valoare totală de 703.8 milioane lei (aprox. 142,7 milioane euro).

Astfel, prin intermediul sistemului PREVENT, Agenția Națională de Integritate a emis în total, respectiv în perioada 20 iunie 2017 – 31 decembrie 2022, 175 avertismente de integritate pentru potențiale conflicte de interese în proceduri de achiziție publică în valoare totală de peste 2,17 miliarde lei (peste 440 milioane euro).

Potențialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziție publică derulate de autorități contractante reprezentând ministere, instituții publice de la nivel central și local, unități administrativ-teritoriale, regii autonome, precum și companii/societăți comerciale la care statul este acționar majoritar.

Dintre acestea, în aproximativ 92% din cazuri, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, pentru 11 cazuri se așteaptă răspunsul autorităților, iar în două cazuri, ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: „Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare.

În total, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potențiale conflicte de interese, 93.869 proceduri de achiziție publică. Dintre acestea, aproximativ 16% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conțin un număr total de 412.133 contracte subsecvente (loturi).

De asemenea, în 66 de situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma activității de analiză a PREVENT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.