Acasă Externe România condamnă ferm aplicarea pedepsei cu moartea și face apel la respectarea...

România condamnă ferm aplicarea pedepsei cu moartea și face apel la respectarea drepturilor omului în Iran

Ambasadorul Iranului, convocat la MAE

DISTRIBUIȚI

167631 – 11012023 – În contextul executării prin spânzurare, la 7 ianuarie 2023, a doi protestatari iranieni, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat la sediul MAE marți, 10 ianuarie 2023, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, pentru a i se transmite în mod oficial condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanțe, și, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran, se arată într-un comunicat de presă.

Cu prilejul convocării, la nivel de director general politic din MAE, au fost reiterate îngrijorările profunde la nivelul MAE, al instituțiilor democratice și al societății civile din România, provocate de continuarea încălcărilor drepturilor omului în Republica Islamică Iran, inclusiv condamnarea protestatarilor din motive politice, în absența unui proces echitabil, în contextul manifestațiilor la nivel național declanșate în septembrie 2022, în urma decesului în arest al tinerei Mahsa Amini. A fost făcut un apel la stoparea încălcărilor drepturilor omului.

MAE a reamintit diplomatului iranian Concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 12 decembrie 2022, cu accent pe toate aspectele problematice care nu au primit un răspuns constructiv din partea autorităților de la Teheran. A fost subliniat că respectivele aspecte din concluziile adoptate de către Consiliul UE rămân valabile și că nerezolvarea acestora are un impact negativ asupra relațiilor cu UE, se mai menționează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.