Acasă Politic Transnistria, pe agenda discuțiilor ministrului finlandez pentru Afaceri Europene cu oficialii de...

Transnistria, pe agenda discuțiilor ministrului finlandez pentru Afaceri Europene cu oficialii de la Chișinău

DISTRIBUIȚI

 167684 – 17012023 – Ministrul director al Afacerilor Europene și Proprietății din Finlanda, Tytti Tuppurainen, se află în zilele de 16 și 17 ianuarie într-o vizită în România , iar miercuri, 18 ianuarie, va vizita Rep. Moldova. Programul vizitei include mai multe întâlniri la nivel înalt în ambele țări. Programul vizitei în România al ministrului finlandez include și vizite la centre de asistență și cazare temporară pentru refugiații ucraineni.

Luni, 16 ianuarie, ministrul Tuppurainen s-a întâlnit la București cu ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul de externe Bogdan Aurescu, secretarul de stat la Energie Dan-Dragoș Drăgan și secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman. Discuțiile cu oficialii români au vizat statul de drept, asigurarea accesului la energie în Europa, sprijinirea Ucrainei în apărarea împotriva invaziei Rusiei și situația privind extinderea UE.

Tot luni, 16 ianuarie, ministrul Tuppurainen a vizitat la București și un centru de cazare temporară și asistență medicală pentru refugiații ucraineni, iar marți are în program vizitarea unui centru de ajutor umanitar din Suceava și a unui adăpost pentru refugiații ucraineni la Rădăuți.

În Rep. Moldova, oficialul finlandez are programate întâlniri cu premierul Natalia Gavrilița, viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu. Discuțiile vor viza procesul de aderare a Rep. Moldova la UE, statul de drept, asigurarea accesului la energie și situația din Transnistria.

În timpul vizitei în Rep. Moldova, ministrul Tuppurainen va fi însoțită de secretarul de stat român pentru Afaceri Europene, Daniela Gîtman.

În iunie 2022, Consiliul European a acordat atât Moldovei, cât și Ucrainei statutul de țări candidate la UE.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.