Acasă Economie Firmele care vor licita pentru masa lemnoasă nu vor mai fi obligate...

Firmele care vor licita pentru masa lemnoasă nu vor mai fi obligate să depună documentația care poate fi obținută de la instituțiile statului. Licitațiile vor putea fi organizate și online

DISTRIBUIȚI
[ File # csp12167979, License # 2637522 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / BlaSh

 167810 – 01022023 – Guvernul a modificat, prin hotărâre, Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Astfel, a fost reglementată posibilitatea valorificării directe, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităţilor de interes local, precum şi pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii, precum și participarea prin licitație electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică.

De asemenea, modificările actului normativ prevăd posibilitatea de participare la licitațiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat și pentru producătorii din industria mobilei, dar și a celor care dețin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii de mobilă care dețin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului.

De asemeena, preţul de pornire la licitaţie/negociere va fi fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut și nu separat volum net şi coajă, cum a fost până în prezent. Modificarea este determinată de faptul că, în SUMAL 2.0, se urmărește trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus.

Perioada de preselecție se reduce de la 5 și respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitației, iar comisia de licitație va obține documentația pe care operatorul economic o depunea până acum de la instituțiile care le dețin. Dispare obligația ștampilării  declarațiilor, cererilor, contractelor sau oricăror documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu acestea.

Tot prin acest HG se aduc clarificări cu privire la preselecția pentru licitația electronică și la procedurile de urmat în cadrul licitației electronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.