Acasă Cultura/Media Romfilatelia: Colecții. Casa artistului

Romfilatelia: Colecții. Casa artistului

DISTRIBUIȚI
image description

 167882 – 08022023 – Romfilatelia introduce în circulație joi, 9 februarie, a.c., emisiunea de mărci poștale Colecții. Casa artistului,  alcătuită din 4 timbre și un plic prima zi.

Emisiunea este dedicată artistului Alexandru Țipoia, considerat al patrulea pilon spiritual al artei românești care susține „arhitectura imaginii” secolului XX, alături de Alexandru Ciucurencu,     Corneliu Baba și Ion Țuculescu.

Artist complex, „un spirit plural în vaste domenii”, după cum declara Acad. Răzvan Theodorescu, Alexandru Țipoia a creat o operă cu un aristocratic rafinament al exprimării, o simfonie în culori ce alcătuiește un univers de o frumusețe aparte.

Pe timbrele emisiunii sunt redate următoarele opere: pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrată lucrarea intitulată TORS II. De asemenea, sunt redate lucrările Brâncuși (pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei), Natură moartă cu figură antică (pe timbrul cu valoarea nominală de  9 lei) și Străduță veche în București (pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei).

În cadrul plicului prima zi a emisiunii, pe ștampilă este figurat Portretul lui Alexandru Țipoia, tuș pe hârtie, 1970, de George Tzipoia, fiul său. De asemenea, în compoziția grafică a plicului prima zi sunt redate: Autoportret, tuș pe hârtie, 1943, Instrument muzical piramidal, 1965, lemn de nuc, Concert în sepia, tuș sepia pe hârtie, 1978.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.