Acasă Cultura/Media Evenimente culturale românești în afara granițelor pentru aniversarea apartenenței României la Francofonia...

Evenimente culturale românești în afara granițelor pentru aniversarea apartenenței României la Francofonia instituțională

DISTRIBUIȚI

168163 – 09032023 – În Luna Francofoniei, în contextul celei de-a 30 aniversări a apartenenței României la Francofonia instituțională, MAE și ICR organizează peste 60 de evenimente culturale în străinătate.

În plan politic, aniversarea va fi marcată de vizita în perioada 16 și 17 martie 2023, la București, a Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, la invitația președintelui României, Klaus Iohannis.

În România, evenimente dedicate acestei aniversări vor fi organizate, pe tot parcursul anului, de instituțiile românești implicate în domenii de activitate legate de Francofonie, în parteneriat cu GADIF (Grupul ambasadelor, delegațiilor și institutelor francofone), REPECO – Reprezentanța OIF pentru Europa Centrală și de Est și AUF-ECO – Agenția Universitară a Francofoniei – Europa Centrală și de Est.

În străinătate, misiunile diplomatice, oficiile consulare și reprezentanțele ICR vor organiza evenimente dedicate evidențierii rolului și contribuției României la Francofonie. Aceste evenimente au loc în special pe parcursul Lunii Francofoniei (luna martie) și Zilei Internaționale a Francofoniei (20 martie), fiind incluse în calendarul de acțiuni organizate de Grupul Ambasadorilor Francofoni din țările de reședință.

Seria de evenimente, organizată atât în țările în care ICR are reprezentanțe, cât și în spații geografice în care ICR sprijină programe de diplomație publică și culturală desfășurate de misiunile diplomatice ale României, cuprinde peste 60 de manifestări în aproximativ 50 de state, de pe patru continente (Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Belgia, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Confederația Elvețiană, Croația, Ecuador, Egipt, Estonia, Filipine, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Kazahstan, Kuweit, Letonia, Liban, Luxemburg, Macedonia de Nord, Mexic, Norvegia, Oman, Pakistan, Peru, Polonia, Portugalia, Qatar, Regatul Hașemit al Iordaniei, Regatul Țărilor de Jos, Republica Cehă, Republica Irak, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Uruguay, Zimbabwe) și include expoziții, concerte, proiecții a peste 20 de filme românești, conferințe, simpozioane, proiecte de diplomație culturală, spectacole de teatru, evenimente literare, ateliere, lansări de carte, spectacole multimedia.

În cadrul acestor manifestări, vor fi înregistrate cele trei simfonii compuse de George Enescu interpretate de Orchestra Națională a Franței și Corul Radio France, dirijorate de Cristian Măcelaru. De asemenea, la Berlin, va avea loc concertul extraordinar cu ansamblul cameral „Trio à cordes de Paris”, format din muzicieni români și francezi, dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei, la Beirut – concertul ”La Roumanie en voyage musical francophone”, iar ICR de la Stockholm va organiza conferința „Brâncuși – Rădăcini românești și perspective universale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.