Acasă Externe Agenda Europeana PE adoptă măsuri obligatorii privind transparența și egalitatea salarială

PE adoptă măsuri obligatorii privind transparența și egalitatea salarială

DISTRIBUIȚI
Hands, equality and empowerment with a business man and woman showing an equal pay notice in their palms. Team, community and collaboration with male and female colleagues standing together in unity.

 168427 – 31032023- Companiile din UE vor fi obligate să dezvăluie informații despre salarii pentru a expune diferențele existente de remunerare între femei și bărbați.

Conform nornelor adoptate de plenul Parlamentului European structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să fie neutre din punct de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă. Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

Atunci când raportarea remunerațiilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu reprezentanții angajaților. Statele membre vor trebui să instituie amenzi pentru angajatorii care încalcă normele. Un lucrător care a suferit un prejudiciu poate cere despăgubiri.

Interzicerea secretului salarial

Normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.

Sarcina probei se transferă de la lucrător la angajator. Dacă un lucrător consideră că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, cel care trebuie să demonstreze nediscriminarea este angajatorul.

După ce noile norme vor fi aprobate oficial de Consiliu, vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicare.

Principiul egalității de remunerare este prevăzut la articolul 157 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Însă, în Uniunea Europeană, se înregistrează în continuare o diferență de remunerare între femei și bărbați de aproximativ 13%, cu variații semnificative între statele membre. Ea a scăzut doar cu foarte puțin în ultimii zece ani.

În 2021, majoritatea statelor membre ale UE (pentru care sunt disponibile date) au înregistrat o diferență de remunerare mai mare (în termeni absoluți) în sectorul privat decât în ​​sectorul public.

În România, această diferență este de 1,7% în sectorul public, și de 10.2% în sectorul privat, pe date estimate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.