Acasă Politic România va deține Președinția Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice...

România va deține Președinția Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)

DISTRIBUIȚI

 168255 – 17032023 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu salută alegerea României, la 16 martie 2023, în calitate de Președinte al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga. România va exercita această funcție începând cu 23 mai 2023, pentru un an, fiind pentru prima oară la conducerea forului de coordonare a activității Organizației.

Rezultatul votului din 16 martie 2023 constituie o recunoaștere a prestației României la nivelul Organizației, dar și o apreciere a sprijinului concret pe care România l-a oferit OIAC în ultimii ani, în contextul investigațiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria, atentatul de la Salisbury și otrăvirea disidentului rus Aleksandr Navalnâi. Totodată, reprezintă o recunoaștere a potențialului României de a contribui la consolidarea și promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului multilateral.

Alegerea României pentru exercitarea acestei funcții are loc în condițiile impactului asupra securităţii europene şi globale, ca urmare a războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

România va acționa în calitate de Președinte al Consiliului Executiv OIAC pentru implementarea eficientă a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva îndeplinirii obiectivului principal – eliminarea armelor chimice la nivel global. De asemenea, va contribui la consolidarea capacității Organizației de a răspunde provocărilor din domeniul armelor chimice, inclusiv a amenințărilor privind reapariția acestei categorii de arme.

În cadrul sesiunilor curente ale Organizației, mandatul de Președinte al Consiliului Executiv OIAC va fi exercitat de ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu.

OIAC implementează Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice și reuneşte 193 de state membre, reprezentând 98% din populaţia globului. Sub supravegherea OIAC a fost distrus 99% din arsenalul chimic declarat de statele posesoare. Convenţia a fost semnată la 13 ianuarie 1993 și a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, fiind primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă.

România s-a alăturat Convenţiei la data deschiderii spre semnare şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), iar instrumentele de ratificare au fost depuse la Secretarul General ONU la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004.

Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace.

Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre reprezentând cele 5 grupuri regionale şi supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei.

Este pentru prima dată când România va deține funcția de Președinte al Consiliului Executiv al OIAC, după ce a mai ocupat funcția de Vicepreședinte în perioadele mai 2000 – mai 2001 și mai 2019 – mai 2020.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.