Acasă Politic Cod roșu de inundații pe Bârzava, la Gătaia!

Cod roșu de inundații pe Bârzava, la Gătaia!

Vârful viiturii va fi atins în cursul zilei de astăzi

DISTRIBUIȚI

 168674  – 26042023  – Din cauza precipitațiilor abundente din ultimele 24 de ore (54 l/mp -la stația hidrometrică Tirol pe râul Fizeș; 50 l/mp -la stația hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava; 36,6 l/mp (la stația hidrometrică Ramna pe râul Vornic) înregistrate în bazinul hidrografic Bârzava, vârful viiturii va fi atins pe râul Bârzava în cursul zilei de astăzi la stația hidrometrică Gătaia și iar mâine, prin propagare până la ieșirea din țară, va ajunge la stația hidrometrică Partoș.                        

            La această oră, se înregistrează importante creșteri de debite și niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depășiri ale cotelor de apărare (de pericol, respectiv de inundație). Din acest motiv, INHGA a emis în această dimineață cod roșu de inundații pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia.  Valoarea cotei înregistrate la ora 9.00 la stația hidrometrică Gătaia este de 465 cm (cu 15 cm fiind depășită Faza a III-a pentru zonele îndiguite), iar tendința este de creștere.

            Conform prognozelor INHGA, nivelurile maxime care vor fi atinse pe râul Bârzava nu vor depăși coronamentul digurilor (apa nu va trece peste dig. Însă, având în vedere creșterea acestor niveluri și presiunea constantă a apei asupra digurilor, Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Banat a instituit monitorizarea strictă și permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (până când apele se vor retrage în albie).

            Echipele de intervenție operativă de la Apele Române Banat sunt pregătite să intervină cu mijloace și utilaje specifice. Încă din cursul nopții, Formațiile de Intervenții ale ABA Banat s-au deplasat în zona Gătaia și monitorizează în teren evoluția situației hidrologice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.