Acasă Economie Codul pentru hidrogen, în dezbatere publică

Codul pentru hidrogen, în dezbatere publică

DISTRIBUIȚI

 168590– 19042023 – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei aprobă Codul pentru hidrogen. În acest sens, se află în consultare publică un proiect de ordin prin care ANRE stabilește cadrul general de reglementare privind GNL şi a hidrogenului. La începutul lunii aprilie, Ministerul Finanțelor a transmis o adresă ANRE  prin care se precizează necesitatea îndeplinirii unor acțiuni ce vizează măsuri pentru extinderea hidrogenului verde, coroborat cu abordările rezultate în urma discuțiilor purtate între diferite autorități centrale (ministere), BIRD (Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare), respectiv BIRD și ANRE pe acest subiect, potrivit referatului de aprobare a Ordinului ANRE.

Codul pentru hidrogen stabilește liniile directoare pentru transformarea sau conversia sistemului de distribuție a gazelor naturale în vederea pregătirii acestuia pentru injectarea unor cantități de hidrogen. Liniile directoare stau la baza elaborării Planului de transformare a sistemului de distribuție a gazelor naturale – PTDG, care va cuprinde o serie de analize privind alimentarea SD, a capacității, a clienților și cea tehnică a SD.

Codul urmărește planificarea zonelor de conversie a SD– (sistemul de distribuție a gazelor naturale, sistemul de distribuție închis sau sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale), care pot funcționa pentru o perioadă cu: amestec de gaze naturale și hidrogen sau hidrogen sau gaze naturale. Hidrogenul se utilizează pentru realizării de activităţi comerciale, asigurarea securităţii în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali, armonizareai variaţiilor consumului sezonier, zilnic şi orar cu alte surse de gaze disponibile, decarbonizarea sistemului de transport/distribuţie al/a gazelor naturale. Sistemul de distribuție existent și pus în funcțiune se transformă treptat într-un sistem de distribuție pentru hidrogen. Prin prezentul ordin nu se stabilesc „criteriile de siguranță tehnică și cerințele tehnice minime de proiectare, execuție și exploatare pentru conectarea la sistem […] a altor sisteme de transport”, ci doar se precizează liniile directoare pentru transformarea sau conversia sistemului de distribuție a gazelor naturale în vederea pregătirii acestuia pentru injectarea unor cantități de hidrogen. Astfel, aspectele reglementate nu trebuie notificate Comisiei Europene, precizează ANRE. Potrivit ANRE, utilizarea amestecului H2 – gaze naturale ridică problema modificării caracteristicilor gazelor vehiculate prin conducte, iar în acest context sunt necesare anumite informații pentru infrastructura utilizată la vehicularea amestecului de gaze naturale și hidrogen. Una din concluziile întâlnirilor  inițiale a fost de reconversie a unor sisteme/subsisteme existente, astfel încât să poată fi utilizate în condițiile specifice cerute de acest tip de produs (amestecul de gaze naturale și hidrogen) cu inițierea unui plan pentru identificarea nişei de piaţă (rețele, consumatori şi surse, etc). În octombrie anul trecut,  Ministerul Energiei a inițiat procesul de elaborare a ”Strategiei Naționale pentru Hidrogen și Planul de Acțiune”, parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul beneficiază de sprijin tehnic din partea Direcției Generale pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene și este implementat în colaborare cu consorțiul de consultanți format din PwC România și Horváth, care a fost selectat de DG REFORM în urma unei proceduri de achiziții publice. Strategia are ca scop atingerea țintelor din procesul de tranziție energetică și decarbonare a sectoarelor economice precum și realizarea cadrului legal pentru facilitarea investițiilor în hidrogen pe întreg lanțul valoric.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.