Acasă Economie George Niculescu, noul președinte al ANRE

George Niculescu, noul președinte al ANRE

DISTRIBUIȚI

 168607– 20042023 – Plenul Parlamentului a decis și votat miercuri noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Pentru următorii 5 ani, președinte al ANRE va fi George Niculescu, iar vicepreședinte – Gabriel Andronache. Din Comitetul de Reglementare al ANRE vor face parte Sorin Bumb – senator PNL, vicepreședinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat și Cornelia Sulger – care va continua astfel să facă parte din echipa Comitetului de Reglementare.

George Niculescu a anunțat că primele măsuri vor avea în vedere o analiză a modului în care funcționează instituția. ”Rolul ANRE este de a fi un arbitru în piaţa de energie, cu siguranţă că această analiză pe care o voi face va scoate în vedere şi ce avem de făcut pe viitor pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. Rolul va fi unul proactiv, mai degrabă de a preîntâmpina astfel de situaţii, decât de a le remedia”.

„Îmi doresc să văd preţuri cât mai aproape de preţurile anului 2019, înainte de de criză, când aveam un preţ de referinţă mult mai mic decât cel pe care îl înregistrăm acum. Îmi doresc să aduc un plus de transparenţă acestei instituţii, să întoarcem instituţia sau să o centrăm mai mult spre nevoile consumatorilor. Sunt lucruri care se vor schimba în cadrul instituţiei”, a afirmat noul preşedinte al ANRE.

George Niculescu este, din martie 2021, secretar de Stat în Ministerul Energiei, unde s-a ocupat preponderent de domeniul energiei electrice, gaze naturale și petrol, precum și de securitatea energetică în contextul tranziției energetice. A reprezentat Guvernul la negocieri cu guvernul SUA,  în domeniul nuclear, și cu Comisia Europeană pe dosare precum tranziția energetică. De asemenea, este membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, a fost membru în Consiliul de Administrație al  Romgaz și membru al Consiliului de Administrație Nuclearelectrica. Anterior de numirea în funcția de secretar de Stat, a fost prefect al județului Constanța, investitor și specialist în energie din surse regenerabile, precum și Director PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România). În cadrul audierilor, a anunțat că dacă va fi numit la conducerea ANRE – va renunța la poziția din Consiliul de Supraveghere și la portofoliul de acțiuni din domeniul energiei.
Gabriel Andronache  ocupă din decembrie 2021, poziția de preşedinte al Directoratului Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice. În timpul mandatului său la Transelectrica, a fost obținută cea mai mare finanțare  – 424 milioane euro fonduri europene. Andronache a făcut parte din comisiile de listare la bursa de valori pentru companii strategice din sectorul energetic românesc, precum Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz. Expertiza sa în industria energetică se definește și prin activitatea desfășurată în consiliile de supraveghere ale mai multor companii din lanțul valoric al energiei electrice. A fost membru în Consiliul de Supraveghere al Electrica SA, membru în Consiliul de Supraveghere al ENEL Distribuție Banat SA, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA București. va face parte din echipa de vicepreședinți ai ANRE, alături de Mircea Man. La audierile din Parlament, Andronache a afirmat că nu are acțiuni la nicio companie din energie și că nu este  membru în niciun Consiliu de Administrație al unei companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.