Acasă Social Grooming-ul, pericol pentru copii

Grooming-ul, pericol pentru copii

DISTRIBUIȚI
image description

168575 – 17042023 – Peste 70 de minori au sunat la Telefonul Copilului pentru a cere consiliere psihologică în urma unor situații de grooming în care s-au aflat. Termenul este mai puțin cunoscut în România, dar specialiștii trag un semnal de alarmă asupra fenomenului.

În spatele termenului pretențios și greu de tradus în limba română se ascunde de fapt un mare pericol care îi vizează, în primul rând, pe copii. Groomingul înseamnă încercarea unui adult de a manipula emoțional și de a câștigă încrederea unui minor ca să-l poată abuza sau exploata sexual.

”Se crează o relație de încredere. Odată ce se crează această izolare, încep semnele abuzului sexual, încep aproprieri fizice care inițial par întâmplătoare, vizionarea de materiale pornografice pentru a normaliza genul acesta de conținut în relație care pot progresa până la abuzul sexual propriu zis”, a declarat Gabriela Dumitriu, psiholog clinician şi psihoterapeut.

Un studiu recent al unei asociații care apără drepturile copilului arată că doar unul din patru adolescenți a afirmat că la clasa i s-a vorbit despre grooming. Informații despre acest pericol circulă însă prin școli. Iar unii elevi chiar au cerut ajutor la telefonul 116111.

”Anul trecut au fost înregistrate 73 de astfel de situații de grooming,  ei au solicitat cu preponderență consiliere psihologică. Ne-au contactat fete cu vârste între 14 și 17 ani, unele dintre ele au ajuns la întâlnirea cu agresorul din mediul online și din păcate au avut raporturi sexuale, iar în alte situații erau șantajate online, a precizat Cătălina Surcel, director executiv, Asociaţia Telefonul Copilului: .

În România legea pedepsește abuzul propriu zis, dar nu și etapele premergătoare, așa cum le descriu psihologii.

Când un minor stă pe telefon și își ascunde mesajele și este secretos este posibil să vorbească cu cineva care îi spune ceva de genul „hai mai bine nu le spune părinților că știi că o să se supere și o să reacționeaze urat”. Dacă primesc cadouri sau favoruri care nu pot fi explicate foarte bine,  a explicat Cristina Praz, expert în comunicare şi egalitate de gen, Centrul Filia.

Pericolul crește pe rețelele de socializare, atrag atenția specialiștii. Aceștia recomandă comunicarea cu minorii și posibilitatea că aceștia să vorbească cu un terapeut sau un psiholog. sursa:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.