Acasă Anchete Interne Percheziții la dealerii celei mai mari piețe online de distribuție a drogurilor...

Percheziții la dealerii celei mai mari piețe online de distribuție a drogurilor de risc și mare risc

DISTRIBUIȚI

 168526 – 11042023  – În perioada mai 2022 – aprilie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfășurat activități complexe de documentare a unui grup infracțional organizat, ai căror membri ar fi distribuit droguri de risc și de mare risc pe o platformă criptată aparținând unei cunoscute rețele de socializare.

Un număr de 17 locuințe din București și județele Brăila, Ilfov, Galați, Mureș și Dâmbovița au fost percheziționate luni, 10 aprilie, de procurorii DIICOT într-un dosar vizând destructurarea unei grupări de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

Potrivit DIICOT, grupul s-a constituit în 2022 în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri și consumatori, alte persoane, inclusiv minori, aderând ulterior. Membrii grupului comunicau între ei prin intermediul unei platforme criptate, numărul membrilor activi ajungând în România la 11.000.

Distribuția drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatori tineri, din categoria elevilor și studenților, sub protecția anonimatului.

Perchezițiile au vizat în principal dealerii, au fost identificate și ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari și 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartușe de 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD.

Drogurile identificate aveau ca destinație în special, comercializarea stradală.

Din analiza procurorilor, gruparea ar fi fost structurată pe paliere și nivele de acces și ar fi asigurat distribuția de droguri de risc și de mare risc, la nivel național, în majoritatea marilor orașe.

Ca mod de operare, clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii stabilite la momentul interacțiunii.

Distribuitorii își promovau ofertele de droguri pe această platformă și astfel se să împărțeau zonele de distribuție, în scopul acaparării cât mai multor clienți.

Administratorul platformei modera discuțiile și selecta componența membrilor grupului.

Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000-50.000 de mesaje zilnic, majoritatea despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse pentru audieri 15 persoane.

Actiunea a beneficiat și de suportul de specialitate al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și al Brigăzii Speciale de Intervenției a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.