Acasă Politic TIBYSCUM 23 – exercițiu practic la granița cu Serbia. Gestionarea în sistem...

TIBYSCUM 23 – exercițiu practic la granița cu Serbia. Gestionarea în sistem integrat a unui aflux masiv de migranți

DISTRIBUIȚI

 168706  – 30042023   – În data de 26 aprilie a.c., la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga, județul Timiș, s-a desfășurat exercițiul de conducere și cu forțe în teren TIBYSCUM 23, finanțat în cadrul proiectului PDP1-Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație, finanțat în cadrul Mecanismului Norvegian 2014-2021, pentru gestionarea unor situații generate de un aflux masiv de migranți la frontiera terestră de sud-vest a României.
Scopul exercițiului a constat în verificarea capacităților operaționale a structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și antrenarea acestora pentru gestionarea în sistem integrat a unei situații operative generate de un aflux masiv de migranți, la frontieră.

La nivelul centrului integrat de primire a migranților creat în acest scop au fost angrenate forțe și mijloace specifice din partea structurilor de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției Române, specialiști din partea Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți din partea UNHCR- Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, dar și CNRR- Consiliul Național Român pentru Refugiați.

Activitatea s-a desfășurat sub forma unui exercițiu practic în cadrul centrului integrat, unde au fost desfășurate activități specifice: accesul în perimetrul centrului, triaj epidemiologic, control corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, controlul de frontieră și realizarea interviului preliminar, amprentarea și fotografierea persoanelor, întocmirea actelor de procedură penală aferente, trierea migranților, înregistrarea și procesarea solicitanților de azil, realizarea interviurilor și acordarea accesului la teritoriu, precum și luarea în custodie publică acolo unde situația o impune.

Polițiștii de frontieră au desfășurat în bune condiții activitățile specifice de la nivelul centrului integrat, avute în competență, beneficiind de facilități și dotări achiziționate prin intermediul proiectului menționat: containere cu destinație spații de lucru-birouri, autospeciale control documente, autospeciale de transport echipamente, mobilier, echipamente IT&C și de comunicații.

Evaluarea activității desfășurate a demonstrat că au fost îndeplinite toate obiectivele propuse, iar situațiile neprevăzute identificate în timpul exercițiului, la nivelul centrului integrat, au fost rezolvate cu operativitate de către forțele implicate.

Proiectul PDP1 ”Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație”, finanțat în cadrul Mecansimului Financiar Norvegian, 2014-2021.
În perioada aprilie 2019 – martie 2024 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este partener în proiectul ”Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație” finanţat prin Programul Afaceri Interne – Aria de Cooperare „Azil şi migraţie”, aferent Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este lider în cadrul componentei II – “Întărirea capacității de răspuns a autorităților române în cazul unui aflux masiv de migranți”, având ca și subactivitate desfăşurarea a două exerciţii practice în vederea coordonării şi instituirii de mecanisme pentru autorităţile naţionale competente.
Coordonatorul proiectului este Inspectoratul General pentru Imigrări, care implementează proiectul în cauză, în parteneriat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și cu Serviciul Român de Informații și structuri cu atribuții pe linie de migrație și azil din Norvegia.