Acasă Anchete Interne 30 mai – Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie – 18 ani...

30 mai – Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie – 18 ani de activitate

DISTRIBUIȚI

169021 – 30052023 – Astăzi, 30 mai 2023, la sediul Direcției Generale Anticorupție, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc festivitatea de marcare a 18 ani de la înființarea Direcției Generale Anticorupție.

La activitate au luat parte Nicoleta Pauliuc – președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Laurențiu Dan Leoreanu, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și Maria Magdalena Militaru – prim adjunct al procurorului general al României.

Totodată, ne-au mai onorat cu prezența Excelența Sa, Andrew James Noble, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în România, Excelenței Sale, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Spaniei în România și în Republica Moldova,  precum și  personal diplomatic acreditat la București.

Au fost, de asemenea, prezenți parteneri instituționali din structurile de aplicare a legii, reprezentanții instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale, ai structurilor din Aparatul Central al MAI., șefii de  armă, precum și șefii serviciilor județene anticorupție.

În acest context, au fost acordate premiile de excelență ale DGA pentru comisar de poliție Urziceanu Ioana-Cristina, comisar-șef de poliție Braharu Dragoș Mircea, comisar-șef de poliție Nuțu George Alin și comisar-șef de poliție Barbu Mugurel-Constantin care s-au remarcat prin rezultatele obținute, în ultima perioadă de timp.

Pentru a marca însemnătatea momentului, la activitate au fost invitați reprezentanți ai Ansamblului ”Doina” al Armatei.

Structură specializată pentru prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Internelor, DGA a fost înființată prin Legea nr. 161 din 30 mai 2005, devenind operațională în luna octombrie a aceluiași an.

Înființarea DGA s-a înscris pe linia măsurilor adoptate de România în vederea accelerării luptei împotriva corupției în administrația publică, care a constituit una din sarcinile prioritare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană.

Acest proces a fost susținut de către Uniunea Europeană prin Proiectul de twinning PHARE RO02/IB/JH-07 „Dezvoltarea măsurilor anticorupție în M.A.I.”, finanțat prin Programul Național PHARE 2002, care a beneficiat de sprijinul partenerilor din Marea Britanie și Spania.

Obiectivele Proiectului au vizat întărirea capacității de combatere a corupției în mod efectiv și eficient, pentru o mai bună conformare la standardele de aplicare a legii din UE, precum și la cele mai bune practici în domeniu; îmbunătățirea legislației existente și a strategiilor în materie, precum și dezvoltarea parteneriatului cu societatea civilă.

Încă de la debut, s-a urmărit  consecvent alinierea la practicile Uniunii Europene în materie. Pe parcurs, însă, DGA a devenit o instituție care a contribuit activ la îmbunătățirea acestor practici prin mecanismele pe care le-a dezvoltat și pe care le exportă în zilele noastre în spațiul extern.

 

         

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.