Acasă Economie Companii din industria laptelui amendate de Consiliul Concurenței pentru că au refuzat...

Companii din industria laptelui amendate de Consiliul Concurenței pentru că au refuzat accesul la informații

DISTRIBUIȚI

 168926 – 22052023 –  Trei companii din domeniul lactatelor – Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, au fost amendate de Consiliul Concurenței cu aproximativ 2,9 milioane euro pentru că, în timpul inspecțiilor inopinate din cadrul investigației privind posibile înțelegeri pe piața untului, au refuzat accesul inspectorilor de concurență accesul la unele emailuri și corespondența.

La sfârșitul lunii martie, Consiliul Concurenței a investigat trei posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pentru ulei de floarea soarelui, unt și zahăr. Inspecțiile inopinate care au avut loc în cadrul celor trei investigații au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate, fără ca acest lucru să prezume vinovăția vreuneia din firmele controlate.

Potrivit legii concurenței, inspectorii de concurență pot solicita orice fel de informații legate de obiectul investigației, iar companiile care refuză să coopereze sau care obstrucționează investigațiile sunt sancționate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancțiunii. Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.