Acasă Externe Agenda Europeana Stagiile de practică îi ajută pe tineri să obțină primul loc de...

Stagiile de practică îi ajută pe tineri să obțină primul loc de muncă

68% dintre tinerii care participă la o perioadă de stagiu practic își găsesc rapid un loc de muncă

DISTRIBUIȚI

168717  – 02052023   Un nou sondaj Eurobarometru arată că stagiile reprezintă o etapă importantă pentru integrarea tinerilor pe piața muncii. Patru din cinci tineri (78%) chestionați au făcut cel puțin un stagiu, iar pentru unul din cinci (19%) prima lor experiență de muncă a fost un stagiu. Șapte din zece persoane (68%) și-au găsit un loc de muncă în urma unui stagiu, mai mult de jumătate dintre aceștia (39%) semnând un contract cu același angajator, potrivit datelor.

Stagiile sunt o oportunitate de a învăța și de a găsi un loc de muncă

Majoritatea tinerilor europeni (76%) care au participat la sondaj sunt de acord că în timpul stagiului au învățat lucruri utile din punct de vedere profesional. 58% dintre respondenți au mai spus că furnizorul lor de stagii sau o altă organizație implicată i-a sprijinit în cautarea unui loc de muncă.

Învățarea și sprijinul se reflectă în faptul că majoritatea tinerilor europeni fie erau angajați (68%), fie și-au continuat studiile (18%) la șase luni după ultimul stagiu, în timp ce doar 6% erau șomeri.

Alte date ale sondajului mai arată că 39% dintre respondenți au continuat să lucreze la același angajator, fie cu contract fix, fie cu contract permanent, 26% și-au găsit un loc de muncă la un alt angajator (contract fix sau permanent) și 4% au devenit lucrători pe cont propriu.

Majoritatea stagiilor durează mai puțin de șase luni

Numărul tinerilor care se angajează în stagii lungi a scăzut de la ultimul sondaj Eurobarometru din 2013. De această dată, aproximativ 11% dintre respondenți au declarat că ultimul lor stagiu a durat mai mult de 6 luni, cu 4 puncte procentuale mai puțin decât în ​​2013 (15% ). 52% dintre tinerii care au susținut sondajul au făcut mai mult de un stagiu, iar 37% dintre aceștia au declarat că au făcut stagii repetate la același angajator.

Majoritatea tinerilor erau remunerați și aveau acces la protecție socială

Sondajul arată, de asemenea, că mai mult de jumătate (55%) dintre tinerii europeni care fac stagii au primit compensații financiare, ceea ce arată o creștere față de 40% în sondajul din 2013. În 70% dintre aceste cazuri, angajatorul a plătit salariul sau o altă compensație financiară. 61% dintre respondenți au declarat că au avut acces complet (33%) sau parțial (28%) la protecție socială în timpul stagiului.

Alte constatări ale sondajului Eurobarometru

Ponderea tinerilor europeni care fac stagii în altă țară este în creștere, mai mult de unul din cinci respondenți (21%) au declarat că au făcut cel puțin un stagiu într-o altă țară a UE, comparativ cu 9% în 2013.

Dintre cei care nu au făcut un stagiu, 36% au indicat că nu sunt interesați, 18% nu au reușit să găsească unul, 16% au considerat că nu sunt bine informați despre stagii și 10% nu au suficiente resurse financiare.

Sondajul nu oferă nicio indicație cu privire la mediul respondenților, mai puțin de jumătate (48%) în general sunt de acord că tinerii dintr-un mediu dezavantajat sau migranții au acces la aceleași oportunități de stagii ca și ceilalți. 46% dintre respondenți nu sunt de acord că tinerii cu dizabilități au acces la aceleași oportunități de stagiu.

Eurobarometrul Flash a analizat percepția tinerilor cu privire la integrarea lor pe piața muncii, cu un accent deosebit pe stagii. Sondajul a fost realizatonline, în perioada 15 și 24 martie 2023, pe  un eșantion de 26.334 de persoane între 18 și 35 de ani din toate statele membre ale UE.

Din cauza abordărilor diferite din statele membre ale UE și a constrângerilor metodologice, rezultatele acestui Eurobarometru Flash nu pot fi întotdeauna diferențiate pentru diferitele tipuri de stagii, cum ar fi stagiile care fac parte din politicile active ale pieței muncii, cele care fac parte din educația și formarea formală a programelor de învățământ, cele obligatorii pentru a accesa o anumită profesie sau stagiile pe piață deschisă, independente de astfel de setări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.