Acasă Externe Agenda Europeana Ajutoare de stat pentru un proiect de interes european comun (PIIEC) în...

Ajutoare de stat pentru un proiect de interes european comun (PIIEC) în domeniul microelectronicii și al tehnologiilor comunicațiilor, din care face parte și România

DISTRIBUIȚI

169122 – 12062023 – Comisia a aprobat un proiect de interes european comun („PIIEC”) pentru sprijinirea cercetării, inovării și a primei implementări industriale în domeniul microelectronicii și al tehnologiilor comunicațiilor de-a lungul lanțului valoric.

Proiectul, denumit „PIIEC ME/TC”, a fost pregătit și notificat în comun de paisprezece state membre: Austria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Polonia, România, Slovacia, Spania și Țările de Jos.

Statele membre vor furniza o finanțare publică de până la 8,1 miliarde euro. Se preconizează că această finanțare va debloca investiții private suplimentare în valoare de 13,7 miliarde euro. În cadrul acestui PIIEC, 56 de întreprinderi – printre care întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și startup-uri – vor derula 68 de proiecte.

PIIEC ME/TC include proiecte de cercetare și dezvoltare care acoperă microelectronica și tehnologiile comunicațiilor de-a lungul întregului lanț valoric, de la materiale și instrumente până la proiectarea cipurilor și procesele de fabricație.

Proiectele vor crea soluții inovatoare pentru microelectronică și tehnologiile comunicațiilor și vor dezvolta sisteme electronice și metode de fabricație eficiente energetic și care necesită mai puține resurse. Ele vor contribui la progresul tehnologic al multor sectoare: comunicații (5G și 6G), conducere autonomă, inteligență artificială, informatică cuantică etc. De asemenea, vor ajuta companiile implicate în producția, distribuția și utilizarea energiei să efectueze tranziția verde.

Primele produse rezultate ar putea fi introduse pe piață în 2025, iar finalizarea proiectului global este planificată pentru 2032. Termenele individuale diferă în funcție de proiect și de companiile implicate. Se preconizează că se vor crea astfel circa 8.700 de locuri de muncă directe și multe altele indirecte.

PIIEC ME/TC urmează și completează primul PIIEC care a sprijinit cercetarea și inovarea în domeniul microelectronicii, aprobat de Comisie în decembrie 2018.

Comisia a evaluat PIIEC propus în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Atunci când inițiativele private care sprijină inovarea radicală nu reușesc să se materializeze din cauza riscurilor semnificative pe care le implică astfel de proiecte, normele privind PIIEC permit statelor membre să acopere împreună lacunele pentru a depăși aceste disfuncționalități importante ale pieței. Ele garantează că întreaga economie a UE beneficiază de investițiile care primesc sprijin. În același timp, aceste norme limitează potențialele denaturări ale concurenței.

Comisia a constatat că PIIEC ME/TC îndeplinește condițiile necesare prevăzute în comunicarea sa și respectă normele privind ajutoarele de stat contribuie direct la realizarea mai multor obiective ale UE care vizează o economie mai ecologică, mai sigură, digitală, rezilientă și suverană și care sunt prevăzute în inițiative de politică majore ale UE precum deceniul digital al Europei și Pactul verde european.

Toate cele 68 de proiecte din PIIEC vizează dezvoltarea de tehnologii care depășesc ceea ce oferă în prezent piața și vor permite îmbunătățiri majore, în special pentru senzori, procesoare de înaltă performanță, microprocesoare, inclusiv pentru inteligența artificială, actuatoare și mijloace de comunicare pentru schimbul securizat de date.

PIIEC implică însă riscuri tehnologice și financiare semnificative. De aceea, pentru a stimula companiile să facă investiții în astfel de proiecte, este nevoie de sprijin public.

Ajutorul acordat întreprinderilor individuale este limitat la ceea ce este necesar, proporțional și nu denaturează în mod nejustificat concurența. Comisia a verificat în mod special dacă valorile maxime totale planificate ale ajutoarelor corespund costurilor eligibile ale proiectelor și deficitelor de finanțare ale acestora. În plus, dacă proiectele ample acoperite de PIIEC su succes și generează venituri nete suplimentare, companiile vor returna o parte din ajutorul primit statului membru care l-a acordat (mecanism de recuperare).

Întreprinderile participante care beneficiază de sprijin public vor difuza pe scară largă rezultatele proiectului, împărtășindu-le cu comunitatea științifică europeană și cu industria, dincolo de întreprinderile și țările care fac parte din PIIEC, inclusiv prin conferințe, publicații, accesul la instalațiile pilot și de producție sau acordarea de licențe pentru drepturile de proprietate intelectuală. Prin urmare, se vor genera efecte pozitive de propagare în întreaga Europă.

Finanțarea, participanții și structura PIIEC

PIIEC implică 68 de proiecte și 56 de întreprinderi. Acești participanți direcți vor coopera îndeaproape – se preconizează peste 180 de colaborări transfrontaliere.

Cele 68 de proiecte fac parte din ecosistemul mai larg al PIIEC ME/TC, care implică peste 30 de participanți asociați, inclusiv universități, organizații de cercetare și societăți situate în alte cinci state membre ale UE (Belgia, Letonia, Portugalia, Slovenia și Ungaria) și Norvegia. Sprijinul public pentru proiectele gestionate de organizațiile de cercetare nu necesită aprobarea Comisiei, deoarece nu sunt considerate drept ajutoare de stat. Companiile care solicită sprijin public limitat îl pot obține în temeiul Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare, deci nu trebuie notificat Comisiei. Proiectele lor inovatoare nu sunt considerate ca făcând parte din PIIEC ca atare.

În plus, există circa 600 de parteneri indirecți – societăți sau organizații care dețin acorduri de colaborare cu unul sau mai mulți participanți direcți la PIIEC ME/TC și care, prin urmare, pot beneficia de diferitele activități de diseminare.

O parte din statele membre (Austria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, România, Slovacia și Spania) au inclus participarea lor la PIIEC ME/TC în PNRR. Aceste state membre au posibilitatea de a-și finanța parțial proiectele prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență.

La 7 decembrie 2020, 22 de state membre au semnat o declarație comună referitoare la o inițiativă europeană privind procesoarele și tehnologiile semiconductorilor. Ele și-au exprimat astfel dorința de a coopera și de a coinvesti în tehnologiile semiconductorilor prin mobilizarea actorilor industriali în cadrul unei alianțe. În același timp, și-au propus să găsească soluții la provocările comune prin diferite mecanisme de finanțare și prin instituirea unui nou PIIEC.

În decembrie 2018, Comisia a aprobat primul PIIEC menit să sprijine cercetarea și inovarea în domeniul microelectronicii, cu un buget de până la 1,75 miliarde euro. Proiectul a fost conceput și notificat în comun de Franța, Germania, Italia și Regatul Unit. El a implicat inițial 27 de întreprinderi și două organizații de cercetare. A vizat dezvoltarea de tehnologii și componente microelectronice inovatoare pentru autovehicule, internetul obiectelor și alte aplicații esențiale (cum ar fi spațiul, avionica și securitatea) și prima lor implementare industrială. În martie 2021, Comisia a aprobat sprijinul pe care Austria l-a acordat pentru trei întreprinderi care s-au alăturat proiectului.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi pusă la dispoziție cu numerele de caz SA.101202 (Austria), SA.101141 (Cehia), SA.101143 (Finlanda), SA.101193 (Franța), SA.101129 (Germania), SA.101210 (Grecia), SA.101151 (Irlanda), SA.101186 (Italia), SA.101201 (Malta), SA.101175 (Polonia), SA.101192 (România), SA.101200 (Slovacia), SA.101150 (Spania) și SA.101171 (Țările de Jos) în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme de confidențialitate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.