Acasă Externe Agenda Europeana Bani pentru sănătatea mintală a europenilor

Bani pentru sănătatea mintală a europenilor

DISTRIBUIȚI

 169088 – 08062023  – Prin intermediul a 20 de inițiative și a unei finanțări din partea UE în valoare de 1,23 miliarde euro prin diferite instrumente financiare, Comisia Europeană va sprijini statele membre, acordând prioritate cetățenilor și sănătății lor mintale.

Înainte de pandemia de COVID-19, problemele de sănătate mintală afectau deja 1 din 6 persoane din UE, situație accentuată de crizele ultimilor ani.

În contextul unor schimbări tehnologice, de mediu și societale semnificative, care afectează capacitatea oamenilor de a face față provocărilor, abordarea problemelor în domeniul sănătății mintale se va concentra pe trei principii directoare:

– prevenire;

– accesul la asistență medicală și tratament;

– reintegrarea în societate după recuperare.

Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, problemele de sănătate mintală au afectat aproximativ 84 de milioane de persoane din UE, iar aceste cifre s-au înrăutățit de atunci. Pandemia a exercitat presiuni suplimentare asupra sănătății mintale, în special în rândul tinerilor și al celor cu afecțiuni mintale preexistente.

Inițiativa răspunde solicitărilor Parlamentului European și unei propuneri prezentate de cetățeni în contextul Conferinței privind viitorul Europei. Costul lipsei acțiunii în domeniul sănătății mintale este semnificativ și se preconizează că va crește, ca urmare a provocărilor globale legate de schimbările sociale, politice și de mediu, de creșterea digitalizării, de presiunile economice și de schimbările radicale de pe piața forței de muncă. Costurile totale ale problemelor de sănătate mintală – care includ costurile sistemelor de sănătate și ale programelor de securitate socială, dar și scăderea ocupării forței de muncă și a productivității lucrătorilor – sunt estimate la peste 4 % din PIB în toate țările UE, echivalentul a peste 600 de miliarde euro/an.

Raportul (2018) Health at a Glance: Europa  a constatat că  în 2015 peste 84.000 de europeni au murit din cauza problemelor de sănătate mintală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.