Acasă Politic Primirea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu de către președintele Republicii Moldova, Maia...

Primirea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

DISTRIBUIȚI

169215 – 20062023 – Ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a fost primită în seara zilei de 19 iunie 2023, la Chișinău, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme prioritare privind dialogul politic bilateral, cooperarea dintre România și Republica Moldova, agenda europeană a Chișinăului, precum și situația de securitate regională.

Ministrul Luminița Odobescu a salutat ritmul intens al dialogului politic bilateral, la toate nivelurile, și agenda cuprinzătoare de proiecte concrete aflate în derulare, cu implicarea tuturor instituțiilor guvernamentale de la București și Chișinău. Deschiderea fără precedent consemnată în ultimii ani în cadru bilateral a permis avansarea rapidă a tuturor inițiativelor de cooperare, mai ales a celor cu relevanță directă pentru consolidarea stabilității si susținerea dezvoltării de ansamblu a Republicii Moldova. Ministrul Luminița Odobescu a asigurat cu privire la angajamentul solid al României de promovare în ritm accelerat a proiectelor de asistență în beneficiul Republicii Moldova, respectiv de racordare cuprinzătoare a acesteia la spațiul european, prin România.

Șefa diplomației române a adresat felicitări cu privire la găzduirea cu succes de către Republica Moldova, sub coordonarea Președintelui Maia Sandu, a Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023, eveniment de amploare și vizibilitate care a arătat încă o dată măsura angajamentului puternic al Chișinăului pe traseul european. A apreciat în mod deosebit progresele substanțiale ale autorităților de la Chișinău în privința agendei de reforme, în particular cu referire la îndeplinirea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, la momentul acordării statutului de candidat la integrare europeană.

Ministrul Luminița Odobescu a arătat că aceste rezultate solide și încurajatoare sunt un argument puternic în eforturile de susținere, în plan european,  a avansării accelerate a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. A exprimat speranța într-o decizie politică vizionară privind deschiderea negocierilor de aderare până la finele acestui an.

Ministrul Luminița Odobescu se află la Chișinău în prima deplasare externă de la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Externe, vizita urmând a continua pe parcursul zilei de 20 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.