Acasă Externe Agenda Europeana 3R pentru textile

3R pentru textile

DISTRIBUIȚI

 169381 – 07072023 – Pentru a stimula reciclarea textilelor, ca și în cazul ambalajelor, bateriilor și echipamentelor electrice și electronice, Comisia Europeană propune norme pentru introducerea unor sisteme obligatorii de gestionare a deșeurilor textile. Normele propuse urmăresc să asigure că textilele uzate sunt sortate în vederea reutilizării și că ceea ce nu poate fi reutilizat este direcționat cu prioritate către reciclare. Producătorii vor acoperi costurile legate de apariția acestor sisteme, astfel încât să fie stimulați să proiecteze și să realizeze de la început produse de calitate și mai rezistente, astfel încât să cantitatea de deșeuri textile să fie redusă.

Suma pe care producătorii o vor plăti va fi proporțională cu calitatea produselor.

Propunerea abordează, de asemenea, problema exporturilor ilegale de deșeuri textile (deșeuri deghizate ca și cum se face pentru reutilizare) către țări care au probleme cu gestionarea deșeurilor și clarifică ce este deșeu și ce poate fi refolosit.

Propunerea va completa măsurile din cadrul propunerii pentru un nou regulament privind transferurile de deșeuri, care vor asigura faptul că transferurile de deșeuri textile au loc numai atunci când există garanții că deșeurile sunt gestionate într-un mod ecologic rațional.

Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

Anual, UE generează 12.6 milioane de tone de deșeuri textile (5,2 milioane tone de deșeuri din îmbrăcăminte și încălțăminte, achivalentul a 12 kg de deșeuri/persoană/an). În prezent, doar 22% din deșeurile textile postconsum sunt colectate separat pentru reutilizare sau reciclare, în timp ce restul sunt adesea incinerate sau depozitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.