Acasă Politic Comitet pentru aderarea la VWP

Comitet pentru aderarea la VWP

DISTRIBUIȚI

 169433 – 13072023  – Premierul Marcel Ciolacu a decis înființarea unui Comitet pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii – Visa Waiver Program (VWP), din care vor face parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, MAE, MAI, Ministerului Justiției și SRI.

”Comitetul este prezidat de șeful Cancelariei Prim-Ministrului sau, în lipsa acestuia, de consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, desemnat coordonator național pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii”, se arată în decizie.

Coordonator național pentru Visa Waiver a fost desemnat recent comisarul-șef de Poliție Valentin Vătăjelu, atașat pentru Afaceri Interne la Ambasada României în Statele Unite.

Printre atribuțiile Comitetului se numără stabilirea unui calendar de activitate pentru îndeplinirea acțiunilor din Planul de lucru (Work Plan) stabilit de partea americană pentru România din perspectiva includerii în Programul Visa Waiver, monitorizarea și evaluarea progresului realizat în îndeplinirea cerințelor Programului, inclusiv monitorizarea implementării măsurilor și politicilor necesare, identificarea eventualelor deficiențe și elaborarea unor soluții corespunzătoare, precum și efectuarea de demersuri specifice în vederea alinierii legislației și politicii interne la standardele și cerințele Programului Visa Waiver, inclusiv revizuirea și formularea de propuneri privind îmbunătățirea legislației relevante în vederea asigurării respectării drepturilor individuale și protecției datelor personale.

De asemenea, Comitetul va iniția și coordona ”campanii de informare și conștientizare publică pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la Programul Visa Waiver și procesul de aderare la acest program, inclusiv prin furnizarea de informații clare și accesibile despre cerințe, proceduri și beneficii, precum și răspunsuri la întrebările și preocupările cetățenilor, alături de instituțiile competente”.

Un proiect de lege de susținere a admiterii României în Program – Romania Visa Waiver Act of 2023 – a fost inițiat în martie de doi senatori americani, însă nu a avansat pe traseul procedural. Dacă ar fi adoptat de Congres și promulgat de președintele Joe Biden, acesta ar permite șefului Homeland Security, echivalentul american al MAI, să includă România în program și fără respectarea criteriilor de admitere stipulate de Legea Imigrației și Naționalității, dintre care cel mai important și mai dificil de îndeplinit este cel al scăderii ratei de refuz al vizelor de călătorie solicitate de români la sub 3%.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminate de Statele Unite. În 2014, Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să anuleze vizele pentru Croația și alte țări ale UE ai căror cetățeni trebuiau încă să aibă documentul pentru a intra în Statele Unite, invocând principiul reciprocității.

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.