Acasă Social Dosarul cu șină, interzis prin lege din 4 iulie. La fel și...

Dosarul cu șină, interzis prin lege din 4 iulie. La fel și copiile după acte

DISTRIBUIȚI

169351 – 04072023  – Începând de astăzi, 4 iulie, instituțiile publice, fie ele centrale sau locale, dar și persoanele juridice cu statut de utilitate publică, nu mai au voie să ceară dosar, fie el cu sau fără șină, și nici vreo taxă de dosar. Legea a fost promulgată la începutul anului, dar abia acum intră în vigoare.

Autoritățile publice nu mai au voie să mai ceară dosare cu șină atunci când vine vorba de furnizarea la cerere a serviciilor publice, de concursuri publice sau de proceduri de achiziții publice.

Măsura este dintr-o lege oficializată la începutul anului care intră în vigoare începând cu 4 iulie 2023.

Legea 9/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023 și intră în vigoare după 180 de zile de la apariție, adică în data de 4 iulie 2023

Prevederile (…) se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice”, scrie în actul normativ.

Pe deasupra, autoritățile centrale și locale nu pot nici măcar să ceară taxe suplimentare pentru a acoperi costurile pentru a achiziționa dosare cu șină sau alte obiecte de birotică și papetărie.

În ianuarie, Sebastian Burduja, pe atunci ministru la cercetare și digitalizare, afirma că funcționarii care mai solicită dosar cu șină vor fi cercetați disciplinar.

„Deci, din iulie, practic, cetăţenii care sunt puşi în faţa unei asemenea solicitări din partea funcţionarilor pot să invoce prevederile legii, iar respectivii funcţionari se fac vinovaţi de încălcarea legii. Deci, pot fi cercetaţi disciplinar şi, în funcţie de gravitatea faptelor, dacă o fac cu intenţie sau fără, se poate merge mai departe”, afirma atunci ministrul. sursa:viitorulilfovean.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.