Acasă Externe Agenda Europeana Foaie de parcurs pentru o mai bună pregătire în cazul viitoarelor crize...

Foaie de parcurs pentru o mai bună pregătire în cazul viitoarelor crize sanitare

DISTRIBUIȚI
A medical worker of the COVID-19 intensive care unit (ICU) at the Santo Stefano hospital in Prato, near Florence, Tuscany, wearing a PPE (personal protective equipment) with a photos of herself printed and her name written on it, is pictured while tending to a patient on December 17, 2020 at the hospital in Prato. Doctors and nurses in the ICU of Santo Stefano hospital wear protective gear with their real face pictured on it to be recognized by patients and reassure them. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

 169435 – 13072023  – PE dorește să consolideze uniunea europeană a sănătății și reziliența sistemelor naționale de sănătate în vederea provocărilor viitoare.

În ultimul an, Comisia specială privind pandemia de COVID-19 (COVI) a Parlamentului European a analizat impactul crizei, a evaluat eficacitatea măsurilor luate la nivelul Uniunii Europene și la nivel național și a formulat recomandări specifice pentru a aborda lacunele și deficiențele constatate. Parlamentul a dezbătut raportul marți și a adoptat textul miercuri cu 385 voturi pentru, 193 împotrivă și 63 abțineri.

Eurodeputații au prezentat o foaie de parcurs clară pentru acțiunile viitoare în patru domenii principale: sănătatea, democrația și drepturile fundamentale, impactul social și economic și răspunsul global la pandemie.

Printre principalele propuneri se numără întărirea autonomiei strategice a Uniunii în domeniul medicamentelor, transparența activităților comune de achiziții publice și un control parlamentar mai puternic al legislației de urgență, atât la nivelul UE, cât și la nivel național. De asemenea, eurodeputații solicită Uniunii Europene să folosească la maximum fondurile de redresare pentru a consolida piața unică și doresc o mai bună coordonare la nivel mondial prin viitorul tratat internațional privind pandemiile.

Recomandările detaliate sunt disponibile aici.

Președinta COVI, Kathleen Van Brempt (S&D, Belgia), a declarat: „Comisia noastră a făcut o evaluare aprofundată a evoluției pandemiei și a impactului ei asupra Uniunii Europene. A devenit clar că Europa are nevoie nu doar de instrumente pentru a elabora politici pe termen lung, cu obiective și foi de parcurs clare. Ea trebuie să fie pregătită și să acționeze rapid, eficient și în interesul fiecărui european. De asemenea, Uniunea trebuie să își evalueze cu rigoare rolul în contextul răspunsului mondial la pandemie și trebuie să se implice mai mult ca niciodată în cooperarea și solidaritatea internațională, în special cu partenerii din sudul global. Comisia Europeană trebuie acum să decidă dacă să adopte recomandările noastre și să prezinte propuneri pentru a construi o Uniune Europeană mai rezistentă la criză și mai bine adaptată exigențelor viitorului.”

Raportoarea COVI Dolors Montserrat (PPE, Spania) a declarat: „Raportul COVI este un rezultat bazat pe dialog, consens și rigoare. Răspunsul Uniunii la pandemie a fost exemplar în ceea ce privește securizarea vaccinurilor, fondurile NextGenerationEU și pregătirea pentru viitoarele urgențe sanitare. Trebuie să consolidăm și mai bine Uniunea Europeană pentru a ne proteja lucrătorii din domeniul sănătății, pentru a ne asigura că nu neglijăm nicio boală și pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din societate. Trebuie să stimulăm cercetarea, să luptăm împotriva știrilor false și a atacurilor cibernetice și să creăm un sector farmaceutic competitiv, care să întărească autonomia strategică a Uniunii în domeniul sănătății.”

În martie 2022, Parlamentul a instituit o „Comisie specială privind pandemia de COVID-19: învățămintele desprinse și recomandări pentru viitor” (COVI). Această comisie a evaluat nu numai impactul asupra sistemelor de sănătate și a campaniei de vaccinare, ci și impactul socioeconomic mai larg, impactul asupra statului de drept și democrației, precum și răspunsul internațional la pandemie. Ea a organizat un proces de consultare aprofundată prin intermediul unei serii de audieri publice, ateliere și misiuni la fața locului, dar și prin schimburi de opinii cu experți, factori de decizie din instituțiile Uniunii și organizații internaționale, epidemiologi, miniștri ai sănătății, companii farmaceutice, lucrători din domeniul sănătății și cercetători.

Prin adoptarea acestui raport, eurodeputații răspund propunerilor cetățenilor făcute în cadrul Conferinței privind viitorul Europei (propunerile 8(3), 8(4), 8(6), 10(2) și 12(12)) privind consolidarea rezilienței sistemelor noastre de sănătate și a competitivității UE și asigurarea accesului egal la sănătate pentru toți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.