Acasă Social Încălzire globală

Încălzire globală

DISTRIBUIȚI

 169460 – 17072023 – Din Europa până în China şi Statele Unite temperaturile atung valori record, obligând autorităţile să ia măsuri drastice pentru a face faţă caniculei şi noilor incendii, consecinţe ale încălzirii globale.

Italia, de la nord la sud, se confruntă cu un val de căldură cu temperaturi record aşteptate în următoarele câteva zile, transmite Agerpres.

Duminică, 16 oraşe din întreaga ţară au fost plasate în alertă roşie, temperaturile urmând să atingă 36/37 de grade Celsius de la Roma la Bologna.

Centrul meteorologic italian estimează că este ”cel mai intens val de căldură din această vară, dar şi unul dintre cele mai intense din toate timpurile”.

Marţi, la Milano, sunt aşteptate temperaturi de 38 de grade Celsius.

În Germania, cele mai ridicate temperaturi de sâmbătă au fost măsurate în oraşul bavarez Mohrendorf-Kleinseebach (37,9 de grade Celsius), la Berlin au fost măsurate 35 de grade Celsius, iar la Munchen – 34 de grade.

Iunie a fost a doua cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în Franţa, iar mai multe departamente se află sub alertă portocalie de caniculă.

Şi Grecia este afectată de caniculă, ceea ce a făcut ca autorităţile să închidă Acropole din Atena în orele cu vârfurile de temperatură.

În Spania, un nou val de căldură este aşteptat între luni şi miercuri, după un scurt răgaz în weekend, după o săptămână în care temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius în Andaluzia (sud) şi în Insulele Canare.

Africa de Nord este de asemenea afectată. În Maroc, un nou val de căldură este anunţat până marţi, cu temperaturi care variază între 37 şi 47 de grade Celsius în mai multe provincii, potrivit Direcţiei Generale de Meteorologie (DGM).

În Asia, mai multe provincii din sudul şi sud-estul Chinei se vor confrunta cu temperaturi ridicate în weekend, care vor atinge 35-40 de grade Celsius, potrivit Observatorului Meteorologic Central. În unele părţi din nord-vest, unele oraşe ar putea depăşi chiar 40°C.

În Japonia, autorităţile au făcut apel la populaţie să dea dovadă de prudenţă, întrucât se aşteaptă ca temperaturile să atingă 39 de grade Celsius în estul ţării duminică şi luni, potrivit meteorologilor locali.

Lucrurile stau la fel și în cealaltă parte a globului, unde sudul Statelor Unite sunt traversate de temperaturi ridicate.

La Phoenix, s-au înregistrat aproape 44 de grade Celsius sâmbătă, a 16-a zi consecutivă cu temperaturi maxime de peste 43 de grade Celsius, iar meteorologii prognozează temperaturi și mai mari.

În Iordania, cuprinsă de un val de căldură care a depăşit 40 de grade Celsius în unele regiuni, serviciile de urgenţă se luptă cu incendiile din pădurile din Ajloun (nord).

La nivel mondial, iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, potrivit agenţiei europene Copernicus şi agenţiilor americane NASA şi NOAA.

Apoi, prima săptămână a lunii iulie a fost, la rândul ei, cea mai caldă înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Potrivit experţilor, emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi rata de recurenţă a valurilor de căldură.

Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, a precizat OMM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.