Acasă Economie ”Medicalul”, la analiză

”Medicalul”, la analiză

DISTRIBUIȚI

 169348 – 04072023 – După apariția publică a datelor privind volumul imens al concediilor medicale acordate în 2022, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate un raport în care să detalieze și să explice aceste informații. CNAS a dat publicității, luni, un material din care reiese că în 2022  au fost acordate peste 8 milioane de concedii medicale.

Având în vedere că populația activă a României este de 6 milioane de persoane și că suma pe care statul trebuie să o plătească pentru aceste concedii medicale este de 6 miliarde lei, premierul a cerut şefei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate un raport pe anul trecut.

Deja în trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate.

La data de 31 mai 2023 valoarea totală a indemnizațiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei.

Începând cu august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare  a certificatelor de concediu medical.

CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical:  înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc. Deoarece CNAS nu dispune de alte pârghii de control, în Parlament a existat o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.