Acasă Politic Noi reguli de etichetare pentru țigările sau dispozitivele electronice

Noi reguli de etichetare pentru țigările sau dispozitivele electronice

DISTRIBUIȚI

 169508– 21072023  – Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care instituie obligativitatea etichetării cu mesaje de informare și cu avertismente de sănătate combinate (text și fotografie) a produselor din tutun încălzit.

Noile reglementări transpun în legislația națională o Directivă europeană care prevede interdicția introducerii pe piață a produselor din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun ori modificarea intensității arderii lor) și pentru produsele din tutun încălzit. În plus, stabiliește obligativitatea etichetării pentru produsele din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat, cu mesajul de informare și avertismentele de sănătate combinate.

Astfel, ordonanța prevede necesitatea notificării către Ministerul Sănătății a produselor din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard).

Un Raport al Comisiei Europene relevă o creștere cu 2,5% a vânzărilor de tutun încălzit la nivelul UE din totalul vânzărilor de produse din tutun.

Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit / folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

Conform unui studiu INS, 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice .

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21.000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15.000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.