Acasă Externe Agenda Europeana Sărăcia energetică, în creștere

Sărăcia energetică, în creștere

DISTRIBUIȚI

 169551– 26072023 – Cea de a treia conferință privind sărăcia energetică, organizată de CESE la Bruxelles, la 19 iulie 2023, a pus în evidență noi date alarmante.

Criza energetică declanșată de războiul din Ucraina continuă să afecteze UE, circa 9,3% din populație fiind incapabilă să-și asigure o încălzire corespunzătoare în 2022, față de doar 6,9% în 2021, ceea ce înseamnă o creștere de circa 35%, potrivit Eurostat.

În cadrul conferinței, Comitetul Economic și Social European (CESE) a subliniat că UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea sărăciei energetice și pentru protejarea cetățenilor, stabilirea unei strategii clare, cu un angajament neechivoc la toate nivelurile.

Măsurile puse în aplicare în timpul crizei nu au reușit să rezolve problema, care a fost accentuată de războiul din Ucraina, a declarat Comitetul Economic și Social European (EESC), un organism al UE care reunește organizațiile societății civile, grupurile patronale și sindicatele.

„Avem nevoie de un nou acord, susținut de o voință politică puternică, în care toate nivelurile de guvernare trag în aceeași direcție”, a declarat Baiba Miltoviča, președinta Secțiunii pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN) a Comitetului Economic și Social European (CESE).

Planul REPowerEU al Comisiei Europene, prezentat în mai anul trecut, a fost menit să protejeze gospodăriile de penuria de energie și a avut succes în reducerea dependenței Europei de gazul rusesc.

Dar provocările rămân în procesul de scădere a prețurilor, a declarat Adela Tesarova, un înalt funcționar al departamentului de energie al Comisiei Europene, care a vorbit în cadrul evenimentului CESE.

Sunt necesare mai multe măsuri pentru eficiența energetică și abilitarea consumatorilor, a adăugat Tesarova, care conduce o unitate specială ce se ocupă de problemele consumatorilor de energie și tranziția justă.

O termoizolație mai bună este esențială pentru a menține casele calde în timpul iernii și pentru a proteja consumatorii de creșterea facturilor la energie, dar rata de renovare în Europa este în prezent prea scăzută pentru a fi luată în calcul.

Organizația europeană a consumatorilor BEUC spune că creșterea ratei de renovare trebuie menținută ca obiectiv-cheie în revizuirea în curs a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, cu ținte mari pentru standardele minime de performanță energetică.

De asemenea, este necesară o comunicare mai bună pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile renovării, a declarat Massimiliano Mascherini de la Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound), o agenție a UE.

Locuințele durabile sunt esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor UE în materie de climă, dar măsurile luate la nivelul UE și la nivel național ar trebui să evite amplificarea inegalităților, a subliniat el.

Pe scurt, pentru combaterea sărăciei energetice, CESE propune:

  • mecanisme de control al inflației și reformarea pieței actuale a energiei electrice;
  • reducerea consumului de energie prin măsuri de economisire a energiei și de eficiență energetică care vor reduce permanent cererea de energie;
  • mai multe investiții în sursele regenerabile de energie;
  • creșterea ratei de renovare a clădirilor pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor;
  • furnizarea de resurse financiare suplimentare la nivel local prin simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE;
  • integrarea sărăciei din perspectiva transporturilor și a sărăciei energetice în rândul femeilor în toate măsurile de politică legate de energie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.