Acasă Social Educatie Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima...

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029

Masteratul didactic, condiție obligatorie pentru profesie

DISTRIBUIȚI
foto: Facebook Ligia Deca

169654 – 07082022 – Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, după cum spune ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu publicat de Edupedu.ro.

Potrivit sursei, ministrul a afirmat că acești elevi vor avea planuri-cadru revizuite și programe școlare care să permită adecvarea examenului de Bacalaureat.

„Întâi să finalizăm planul-cadru, apoi programele și apoi să avem și manualele. Deci generația care va începe în 2025-2026 și care va da bacalaureatul pe noua formulă va lucra pe planurile-cadru revizuite, pe programe în acord cu acestea și, practic, vom putea în acest fel să adecvăm bacalaureatul la această nouă formă”, a explicat Ligia Deca.

„Așa cum știm, am avut o reformă curriculară pentru nivelul primar și pentru gimnaziu, dar ea nu s-a continuat la liceu. Am funcționat cu acele repere curriculare pe care le-am tot realizat pentru elevi, anul acesta vor fi realizate pentru de clasa a XI-a. Deci acesta este motivul pentru care se aplică mai târziu”, a motivat oficialul.

Ligia Deca s-a referit și la testarea competențelor de bază pe toată paleta de discipline considerate necesare pentru a putea să fii un cetățean activ: ”Până acum cei de la profilul real mergeau preponderent pe matematică și științe, profilul uman mergea pe zona de socio-umane. Va exista o evaluare a competențelor de bază”, a precizat ministrul, referindu-se la proba F care înseamnă, potrivit noii legi, o testare la Matematică, de exemplu, pentru un viitor absolvent de filologie, sau la Geografie, pentru cineva de la matematică-informatică.

În ceea ce privește cariera didactică, ministrul Educației, a amintit că, potrivit legii care va intra în vigoare din luna septembrie, un student va deveni profesor într-un mod diferit de cel de până acum: „O primă măsură în acest sens care apare în noua Lege a Educației este faptul că pentru masteratul didactic de un an profesorii vor primi o bursă egală cu salariul mediu pe economie. Deci, odată ce masteratul devine condiție pentru această profesie, ei vor fi plătiți ca profesori debutanți”.

Potrivit și legii care intră în vigoare din 2 septembrie, va trebui ca orice profesor să aibă masteratul didactic, care va fi completat de un program intensiv de practică în școli, aproximativ 80%. De asemenea, aceștia vor avea parte și de licențierea în cariera didactică, care constă în evaluarea portofoliului personal și o probă scrisă organizată de Ministerul Educației, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.