Acasă Cultura/Media În memoria Eroilor neamului

În memoria Eroilor neamului

DISTRIBUIȚI
image description

169638 – 04082022  – Pentru cinstirea eroilor căzuți în luptele din Moldova în anul 1917, Romfilatelia a realizat emisiunea de mărci poștale aniversară dedicată Centenarului Mausoleului de la Mărășești, intitulată În memoria Eroilor neamului.  

Emisiunea, alcătuită din 2 mărci poștale, 1 coliță dantelată și 1 plic „prima zi”, va fi introdusă în circulație vineri, 4 august 2023.

Pe primul timbru, cu valoarea nominală de 4,70 lei, este redată imaginea Mausoleului Eroilor din Mărășești, alături de portretul lui Pimen Georgescu, fostul mitropolit al Moldovei între 1909-1934, unul din promotorii ideii pentru construirea mausoleului.

Mausoleul Eroilor din Mărășești este primul mare proiect național înfăptuit de societatea românească după unirea tuturor provinciilor istorice la 1 Decembrie 1918. În 1919, la Congresul Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, mitropolitul a propus ridicarea unei Biserici a Neamului, pe locul luptelor de la Mărășești, ca un altar unde văduvele, orfanii de război și societatea românescă să cinstească amintirea celor căzuți în luptele din Primul Război Mondial.

Pe al doilea timbru, cu valoarea nominală de 9 lei, este ilustrat portretul generalului Constantin Christescu, unul dintre cei mai importanți strategi militari din Primul Război Mondial, cel care a gândit planurile celebrei bătălii de la Mărășești din vara anului 1917.

Pe colița emisiunii, având timbrul cu valoarea nominală de 34 lei, sunt redate în compoziția grafică, următoarele elemente: în partea superioară – detaliu din cupola Mausoleului, cu redarea crucii, iar în laterale, medalia (avers și revers) dedicată Eroilor neamului și Mausoleului, medalie emisă în perioada Regalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.