Acasă Politic Marcel Ciolacu l-a primit pe ambasadorul James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea...

Marcel Ciolacu l-a primit pe ambasadorul James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA

DISTRIBUIȚI

 169689–10082022  –  Convorbirile s-au concentrat asupra climatului de securitate la Marea Neagră, în contextul recentelor atacuri rusești asupra unor obiective de infrastructură din Ucraina.

Prim-ministrul român a salutat adoptarea de către Administrația SUA a Strategiei privind Marea Neagră, precum și deschiderea Guvernului României de a conlucra strâns în perioada următoare pentru realizarea obiectivelor strategiei.

Partea română a exprimat, totodată, aprecierea pentru adoptarea de către Senatul american, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care include și proiectul de lege Black Sea Security Act. Acesta reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului SUA și care se alătură deciziilor importante, de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administrația SUA, inclusiv în urma dialogului și consultării apropiate cu România.

În acest context, cei doi oficiali au reafirmat sprijinul pentru securitatea și stabilitatea Republicii Moldova, ca parte esențială pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat decizia României de a sprijini Ucraina pentru continuarea exporturilor de cereale către piețele globale, după decizia unilaterală a Federației Ruse de a nu prelungi Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră și a prezentat măsurile complexe implementate de Guvern pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere cu Ucraina, ceea ce a contribuit la creșterea capacităților de tranzit la punctele de frontieră.

Pentru partea română, rămâne o prioritate utilizarea și dezvoltarea capacităților de tranzit deja existente și angrenarea sprijinului, inclusiv financiar, al Statelor Unite ale Americii și al Comisiei Europene pentru proiecte ce vizează creșterea capacităților de stocare și export prin porturile de la Galați și Constanța.

Întrevederea a prilejuit o bună oportunitate de a trece în revistă cooperarea economică, precum și schimburile comerciale bilaterale în creștere, dar și investițiile americane din România.

Au fost evidențiate și apreciate, de asemenea, eforturile comune privind progresele în materie de includere a României în Programul Visa Waiver.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.