Acasă Economie PROMEX, cel mai vechi producător de excavatoare din România, a ieșit din...

PROMEX, cel mai vechi producător de excavatoare din România, a ieșit din insolvență. În plus, are și certificare NATO

DISTRIBUIȚI
foto: obiectivbr.ro

  169699–11082022 – Tribunalul Brăila a admis solicitarea administratorului judiciar Euro Insol și a dispus închiderea procedurii de reorganizare judiciară a Promex S.A., societatea urmând să își continue activitatea economică.

Promex S.A. a intrat în insolvență în 2020, pe fondul unei crize de lichidități. Printre cei mai importanți creditori ai societății s-au numărat  EXIMBANK S.A. și ANAF.

În 2021, Promex S.A. a intrat în reorganizare judiciară, în urma unui plan de reorganizare propus, redactat și implementat de administratorul judiciar Euro Insol.

Firma brăileană are ca principale activități producția și comercializarea de utilaje tehnologice complexe, dar și piese de schimb, în general executate în regim de unicat, pentru industria metalurgică (utilaje pentru oțelării, turnătorii, cocserii, linii de aglomerare, laminare table sau țevi), industria materialelor de construcții (mașini de concasare, instalații de uscare-măcinare, prese, transportoare, uscătoare tubulare, mori cu bile, reductoare), industria minieră (brațe și platforme de excavator, stație de acționare și basculare), industria navală (vinciuri și tamburi cablu, elemente componente pod plutitor), industria energetică (vane evacuare, componente instalații evacuare, batardou).

Promex S.A. a avut o contribuție majoră la dezvoltarea economică a României, prin producția de serie de excavatoare și utilaje de construcții executate până în anii `90. După 1989, adaptându-se condițiilor de piață, societatea a livrat clienților săi, echipamente complexe, la cheie, preponderent la export.

PROMEX este livrator și pentru industria de apărare, livrând piese de schimb turnate, iar în 2019 a obținut de la Ministrul Economiei Autorizația de furnizor pentru industria de apărare. Totodată, societatea deține și certificarea sistemului de management al calității în conformitate cu cerințele NATO pentru asigurarea calității AQAP 2110.

În perioada insolvenței, Promex S.A. a plătit creditorii săi la valoarea nominală a creanțelor, inclusiv toate creanțele curente scadente, ieșirea din procedura insolvenței având loc cu doi ani mai devreme decât era prevăzut în Planul de reorganizare.

“Reorganizare Promex S.A. reprezintă un succes pentru industrie, cu atât mai mult cu cât în aceasta perioadă nevoia de utilaje este esențială atât pentru România, cât și pentru securitatea regională, societatea având capacitatea de a produce de la zero transportatoare blindate. Cu bucurie, putem afirma că Euro Insol are cea mai bogată experiență în reorganizarea celor mai mari și importante companii din România, confirmând și în acest caz. După Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, Prospecțiuni S.A., UZTEL S.A. Ploiești, am reușit închiderea procedurii de reorganizară judiciară a Promex SA. cu aproximativ 2 ani de zile mai devreme decât era prevăzut în Planul de Reorganizare. Promex S.A. a reintrat în circuitul comercial ca o companie viabilă și de încredere pentru mediul de afaceri”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

În portofoliul Euro Insol se află și CET Govora S.A. sau UCM Reșița S.A. (cea mai veche unitate industrială din Europa, fondată în 1771 și care a proiectat, fabricat și montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica), Romelectro S.A (unul dintre cei mai importanți EPC contractori din România, acoperind prin intermediul proiectelor sale întregul lanț al energiei: de la producerea la transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.