Acasă Social Aparare România și Portugalia au predat Italiei conducerea misiunii de Poliție Aeriană sub...

România și Portugalia au predat Italiei conducerea misiunii de Poliție Aeriană sub comandă NATO în Țările Baltice

DISTRIBUIȚI

 169623 – 03082022 – În prezența comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite din cadrul MApN, ai reprezentanțialor Ambasadei României la Vilnius, ai Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM) și ai Italiei, Lituaniei și Portugaliei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Baza Aeriană din Šiauliai (Lituania), România și Portugalia au predat Italiei conducerea celei de-a 63-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice, desfășurată sub comandă NATO.

În cadrul ceremoniei de predare-primire (Hand over-Take over), comandorul Cosmin Vlad, comandantul detașamentului românesc „Carpathian Vipers”, și maiorul Tomás Virgílio, comandantul detașamentului portughez, au predat, în mod simbolic, aliaților italieni Cheia Spațiului Aerian Baltic. Cheia reprezentând un simbol și o garanție a angajamentului NATO de a asigura protecția și integritatea statelor membre în fața oricărei posibile amenințări aeriene.

Detașamentul ”Carpathian Vipers” (patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari) a fost dislocat în perioada aprilie-iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai (Lituania), unde a asigurat misiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Prima misiune reală de interceptare executată a fost în prima săptămână de la preluarea responsabilităților de la Franța. Până la finalul misiunii, aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 25 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

Aceasta a fost a doua dislocare în Lituania a Forțelor Aeriene Române, prima misiune de Poliție Aeriană fiind executată în perioada august-octombrie 2007, cu un detașament format din 67 de militari și 4 MiG -21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Din luna aprilie până în luna iulie, detașamentul român a asigurat misiunea de Poliție Aeriană Întărită, iar detașamentul portughez – misiunea de Poliție Aeriană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.