Acasă Anchete Interne AQUAEX 2023

AQUAEX 2023

DISTRIBUIȚI

170010 – 21092023 – Poliția Română, prin Direcția de Poliție Transporturi, împreună cu partenerii din Bulgaria, a organizat ieri, 20 septembrie, în județul Giurgiu, exercițiul „AQUAEX 2023”, cu prilejul derulării operațiunii Multi Agency Control Operation „CLEAN WATERS 2023”, care are loc în perioada 18 septembrie – 1 octombrie 2023 și a celei de-a doua reuniuni a membrilor HUB-ului „Dunăre-Marea Neagră”, planificată la data de 21 septembrie. La aceste activități, au participat reprezentanții structurilor de prevenire și combatere a criminalității în domeniul naval din statele membre ale HUB-ului.

Organizarea AQUAPOL este realizată în mai multe HUB-uri, Poliția Română asigurând președinția și secretariatul HUB-ului de navigație interioară/maritimă „Dunăre-Marea Neagră”, prin Direcția de Poliție Transporturi, din anul 2016 până în prezent, perioadă în care s-a reușit dezvoltarea acestuia, prin includerea de noi membri, pornind de la două state în 2016 (România și Bulgaria) și numărând opt state în prezent (România, Bulgaria, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Ucraina) riverane Dunării și/sau Mării Negre.

Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, este afiliat, prin Hotărârea Guvernului nr. 26 din 09.01.2008, la Asociația Europeană a Polițiilor Transporturi Navale și Autorităților Navale – AQUAPOL, aceasta având ca scop realizarea unui climat de siguranță și securitate în domeniul transporturilor navale, prin îmbunătățirea modului de lucru la nivelul structurilor polițienești din statele membre, identificarea bunelor practici și implementarea unui sistem unitar de acțiune pe căile navigabile interioare și maritime europene și internaționale.

La Consiliul AQUAPOL din anul 2022,  a fost luată decizia ca, începând cu anul 2023, la nivelul asociației să se organizeze anual un exerciţiu cu forţe în teren, ce se va numi „AQUAEX”, la care vor participa echipe de intervenţie  și alte autorități  din domeniul naval din cadrul statelor membre, precum și observatori și reprezentanți ai echipei manageriale a AQUAPOL (din cadrul Jandarmeriei Fluviale Franceze).

Exercițiul a presupus parcurgerea unor scenarii de către forțele de aplicare a legii din România și Bulgaria, care intervin pentru gestionarea unor presupuse incidente CBRNe (cu substanțe chimice periculoase), la bordul unei nave, pe fluviul Dunărea, necesitând coordonarea eforturilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor, prin acțiunile comune pentru gestionarea unor situații create.

Exercițiul a avut ca temă ,,Modurile de prim răspuns și intervenție polițienească la un incident CBRNe (cu substanțe chimice periculoase), la bordul unei nave, pe fluviul Dunărea” și cuprinde situații privind: identificarea navei, accesul, urcarea la bord și verificarea persoanelor prezente, verificarea/controlul la bordul unei nave și căutarea unui obiect/colet suspect, în urma primirii unui apel prin S.N.U.A.U. 112, depistarea la bordul navei de persoane care utilizează și/sau transportă ilegal substanțe de tip CBRN (substanțe chimice periculoase) și controlul corporal asupra persoanelor prezente la bordul navei.

Totodată, exercițiul a vizat și măsurile luate ca urmare a descoperirii unor recipiente suspecte de tip CBRNe (substanțe chimice periculoase) la bordul navei, solicitarea prezenței specialiștilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale – CBRNe, delimitarea zonei de intervenție, decontaminarea zonei, identificarea și ridicarea de probe chimice, efectuarea cercetării la fața locului de către specialiștii serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase, extragerea şi escortarea persoanelor de la bordul navei către sediul unității de poliție, pentru continuarea cercetărilor.

De asemenea, având în vedere riscul unei posibile poluări a fluviului Dunărea, au fost efectuate verificări și măsurători ale calității apei de către o navă de depoluare aparținând autorităților partenere din Bulgaria.

La exercițiu  au participat și cooperat structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române: Direcția de Poliție Transporturi, Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și  Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – I.T.P.F. Giurgiu, Autorității Navale Române și partenerii din cadrul Poliției de Frontieră din Bulgaria – Direcția Generală a Poliției de Frontieră Ruse.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.