Acasă Politic Începe să se miște treaba și în Valea Jiului

Începe să se miște treaba și în Valea Jiului

DISTRIBUIȚI

170037 – 25092023 –  Cei 2.000 de angajați, mineri și personal, ai Complexului Energetic Hunedoara S.A.(CEH) vor fi angajați în noul Complex Energetic Valea Jiului S.A., care în perioada următoare va prelua și activele funcționale ale CEH De asemenea, reprezentații companiei poartă discuții cu potențiali investitori în energia verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei în zonă și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului.

Complexul Energetic Valea Jiului, care include și un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului, s-a desprins din Complexul Energetic Hunedoara, după ce Termocentrala de la Mintia a fost vândută.

În luna august, cu ocazia vizitei în Valea Jiului, unde a participat la manifestările dedicate Zilei Minerului, ministrul Economiei, Sebastian Burduja, anunța că noul Complex Energetic Valea Jiului ar putea deveni funcţional în cursul lunii septembrie, dar că mai trebuie parcurşi o serie de paşi, între care şi acordarea unui ajutor de stat ce va fi trebui aprobat de Comisia Europeană: ” Asta necesită, pe de o parte, o procedură de dare în plată de la Complexul Energetic Hunedoara către Complexul Energetic Valea Jiului, şi pe de altă parte, acordarea unei sume de bani de la bugetul de stat către noua companie, ceea ce înseamnă o procedură de ajutor de stat. Asta implică un dialog cu Comisia Europeană, o negociere, dar noi ne vom strădui ca în termenul cel mai scurt, deci la nivelul lunii septembrie sau până la 1 octombrie, această problemă să fie rezolvată”, anunța Burduja.

Pentru prestarea serviciul de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o justă compensație în valoare de 65,8 milioane lei, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, pentru acoperirea costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă.

Ministerul Energiei inițiază două HG-uri prin care se alocă 50 milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția prim-ministrului pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A., înființată de Ministerul Energiei în noiembrie a anului trecut. Aceasta nu și-a putut începe activitatea în ianuarie 2023, așa cum era programat, din cauza problemelor legate de preluarea activelor CEH, prin darea în plată.

Problemele au fost generate de o datorie a CEH, prin Termocentrala Paroșeni, către compania franceză CNIM care a executat o serie de lucrări la instalația de desulfurare, lucrări care nu au fost achitate, astfel încât fracenzii au ipotecat o serie de bunuri ale termocentralei. CNIM a intrat în procedură de insolvență în Franța, ceea ce a creat noi probleme

Pe de altă parte, Termocentrala de la Mintia, care nu mai funcționa de ceva timp, a fost vândută pentru 91 de milioane de euro către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding.

Termocentrala de la Mintia nu va mai funcționa pe cărbuni și, practic, cumpărătorul s-a obligat să investească într-o centrală electrică nouă.

Ministerul Energiei a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie la Mintia. Astfel, cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

Termocentrala Mintia are peste 3 milioane de mp de terenuri și construcții, precum și bunuri mobile și echipamentele aferente.

Termocentrala a fost cumpărată la cea de-a patra licitație la prețul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832, euro, aceasta fiind 100% din valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, anunțase în luna mai că noua centrală de la Mintia urmează să fie pusă în funcţiune în vara anului 2026: ,,Noua centrală de la Mintia urmează să fie pusă în funcţiune în vara anului 2026. Unitatea va funcţiona pe gaz natural şi va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 şi trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS.

Totodată, componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen”, anunțase ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.