Acasă Anchete Interne Operațiunea ”Himera” – unele medicamente pot fi folosite ca droguri

Operațiunea ”Himera” – unele medicamente pot fi folosite ca droguri

DISTRIBUIȚI

170016 – 22092023 – Joi, 21 septembrie a.c., BCCO și DIICOT au percheziționat trei adrese din București, ca parte a investigațiilor în cadrul unui dosar trafic de droguri de mare risc. Având numele de cod  „Himera”, operațiunea se desfășoară de mai multă vreme, timp în care anchetatorii susțin că în perioada 2022-2023, un farmacist ar fi comercializat în mod repetat droguri de mare risc (peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ 700  de comprimate Oxycodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină).

Potrivit IGPR, bărbatul a fost prins în flagrant delict în timp ce deținea în vederea comercializării zeci de cutii cu comprimate a căror substanță activă este Fentanilul.

Verificări au fost făcute și la locul de muncă al bărbatului, pentru a stabili dacă sunt aplicate și respectate normele legale specifice activității desfășurate.

Fentanilul și Oxicodona sunt cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață, având chiar efect letal.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale și gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat  doar pe bază de rețetă.

Pe baza studiilor medicale de specialitate s-a stabilit că Fentanilul este  de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Potrivit  datelor publicate pe site-ul agenției americane Drug Enforcement Administration (D.E.A.) „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”.

Potrivit aceleiași surse, în anul  2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în SUA.

Ca răspuns la această situație alarmantă, la inițiativa guvernului american, a fost constituită Coaliția globală privind amenințările asociate drogurilor sintetice, la care participă și România.

Din punct de vedere al circulației ilicite, traficarea și punerea la dispoziția consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic, mult mai puternic decât heroina, reprezintă ca, și în cazul Oxycodonei, un factor de risc major pentru sănătatea publică.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică și folosit pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special și  poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripții medicale întrucât prezintă un risc major de dependență.

Oxicodona poate fi întâlnită pe piața farmaceutică sub denumirea de „Oxidolor” ori „Oxycontin” ori „Oxycodonă”, substanța activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă care figurează în tabelul anexă nr. II  al Legii 143/2000.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.