Acasă Externe Până la 1 octombrie, operatorii de telefonie mobilă din UE și Rep....

Până la 1 octombrie, operatorii de telefonie mobilă din UE și Rep. Moldova trebuie să lanseze ofertele de ”roaming la tarife naționale”

DISTRIBUIȚI

170077 – 29092023 – Comisia a adoptat la începutul lunii septembrie o propunere de includere a serviciilor de roaming în Acordul de asociere UE – Moldova. După finalizarea tuturor etapelor necesare, vizitatorii moldoveni în UE își vor putea utiliza telefoanele mobile în aceleași condiții de preț ca și cum ar fi prezenți în Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează Moldova.

Includerea Moldovei în zona UE în care se practică „roaming la tarife naționale” este una dintre acțiunile esențiale ale Planului UE – Moldova de acțiuni prioritare, convenit în iunie 2023. Acest plan este o foaie de parcurs pentru punerea deplină în aplicare a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE – Moldova și pentru integrarea continuă a Moldovei în piața unică a UE.

Demersul urmează declarației comune din luna mai a operatorilor de telecomunicații din UE și din Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană. Aceștia s-au angajat, printre altele, ca până la 1 ianuarie 2024, să lanseze oferte de roaming cu amănuntul accesibile pentru utilizatorii finali care călătoresc între UE/SEE și Republica Moldova, să stabilească, cel târziu până la 1 octombrie, un plafon superior al prețurilor cu amănuntul, și să evalueze dacă este necesar un plafon pentru serviciile de roaming cu ridicata pentru a permite furnizarea de servicii de roaming la nivelul sau sub plafonul tarifar convenit, până cel târziu la 15 noiembrie.

Comisia va permite actualizarea Acordului de asociere UE – Moldova prin adăugarea celei mai recente legislații a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale.

Propunerea va fi examinată de Consiliul Uniunii Europene și, în urma acordului acestuia, Comitetul de asociere UE – Moldova reunit în configurația „Comerț” va trebui să adopte o decizie comună pentru a modifica anexa la Acordul de asociere în vederea încorporării celei mai recente legislații a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale. După finalizarea adaptării și a punerii în aplicare a legislației europene relevante în Moldova, Moldova și UE vor fi în măsură să convină să permită începerea practicării „roamingului la tarife naționale”.

De la acordarea statutului de țară candidată, în iunie 2022, Republica Moldova și-a exprimat interesul puternic cu privire la reflectarea normelor pieței unice în sectorul telecomunicațiilor. Comisia împărtășește obiectivul de a aduce Republica Moldova în zona UE de roaming la tarife naționale, de care au beneficiat deja milioane de cetățeni din întreaga UE și care constituie un element fundamental al pieței unice.

Acordul de asociere, care include o zonă de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) între UE și Moldova, a fost semnat în iunie 2014 și a intrat pe deplin în vigoare în iulie 2016.

Planul de acțiuni prioritare pentru 2023 – 2024 a fost instituit pentru a grăbi procesul de punere în aplicare a DCFTA. De când Consiliul European a acordat Moldovei statutul de țară candidată, la 23 iunie 2022, relația dintre UE și Moldova a intrat într-o nouă etapă. Planul de acțiuni prioritare reflectă noile priorități convenite de comun acord pentru perioada 2023 – 2024.

Propunerea referitoare la roaming vizează o decizie a Consiliului privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația „Comerț” în ceea ce privește modificarea anexei XXVIII-B (Norme aplicabile serviciilor de telecomunicații) și a anexei XXVIII-C (Norme aplicabile serviciilor poștale și de curierat) la Acordul de asociere.