Acasă Politic Premierul Marcel Ciolacu, întrevedere cu o delegație parlamentară din Georgia

Premierul Marcel Ciolacu, întrevedere cu o delegație parlamentară din Georgia

DISTRIBUIȚI

170054 – 26092023 – Prim-ministrul Marcel Ciolacu a primit astăzi, la Palatul Victoria, o delegație parlamentară din Georgia, condusă de președintele parlamentului georgian, Shalva Papuashvili.

Ambele părți au apreciat dinamica foarte bună a dialogului parlamentar și a relațiilor bilaterale, evidențiind totodată interesul comun pentru extinderea cooperării economice dintre România și Georgia, care să reflecte nivelul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, lansat anul trecut.

Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre importanța în creștere a conexiunilor maritime în regiune și interesul comun al României și al Georgiei de a consolida viabilitatea acestor conexiuni, pentru a crește interesul operatorilor economici și al exportatorilor, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor impuse la nivelul Uniunii Europene asupra Rusiei. Au fost evocate proiecte de interconectare cu Georgia peste Marea Neagră, cum sunt construcția unui cablu submarin de fibră optică, estimat să fie finalizat în toamna acestui an, dezvoltarea unui coridor verde de electricitate, în baza acordului cvadrilateral semnat la sfârșitul anului trecut de guvernele României și Georgiei împreună cu guvernele din Ungaria și Azerbaidjan, precum și înființarea unei rute internaționale de transport între Marea Neagră și Marea Caspică, proiect în curs de negociere.

Premierul Marcel Ciolacu a salutat totodată operaționalizarea recentă a liniei de feribot între Constanța și portul georgian Poti și a apreciat că relația de cooperare dintre România și Georgia poate fi extinsă și către alte sectoare precum afaceri interne, educație, comerț-investiții, agricultură și mediu.

  În cadrul întrevederii de la Palatul Victoria s-a discutat și despre perspectivele agendei europene a Georgiei, respectiv, de obținere a statutului de stat candidat la aderarea la NATO. România rămâne unul dintre cei mai fermi susținători ai agendei europene a Georgiei și ai aspirațiilor sale euro-atlantice, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului român a încurajat eforturile de reformă și progresele înregistrate de Georgia în aceste direcții, evidențiind disponibilitatea României de a-și oferi sprijinul împărtășind din experiența sa de tranziție.

În contextul discuțiilor care au vizat și teme de securitate din zona caucaziană, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat sprijinul ferm pentru principiul soluționării pașnice a conflictelor prelungite din regiunile Abhazia și Osetia de Sud, pe baza dreptului internațional și cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

La întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu delegația parlamentară georgiană din partea României au participat, de asemenea, vicepremierul Marian Neacșu, senatorul Lucian Romașcanu, deputatul Diana Tușa, consilierul de stat Nicolae Comănescu și ambasadorul României în Georgia, Răzvan Rotundu. Din delegația georgiană au făcut parte reprezentanți ai Parlamentului și ambasadorul Georgiei la București, doamna Tamar Beruchashvilli.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.