Acasă Social Sanatate Cabinetele de medicină de familie pot dobândi, la cerere, statutul de unități...

Cabinetele de medicină de familie pot dobândi, la cerere, statutul de unități sanitare de utilitate publică

DISTRIBUIȚI

167197 – 12102023 – Parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul declarării cabinetelor de medicină de familie și a punctelor de lucru ale acestora, la cerere, ca fiind unități sanitare de utilitate publică.

 Chiar dacă art. 74 din Legea nr. 95/2006 stipulează în prezent acordarea de către autoritățile locale a unor facilități și stimulente pentru instalarea medicilor și pentru înființarea și funcționarea cabinetelor de medicină de famiIie, era imposibilă semnarea unor contracte de comodat, din cauza unor prevederi legislative aflate în vigoare.

Din cauza faptului că, spre deosebire de spitale, cabinetele de medicină de familie nu erau declarate prin lege ca fiind unități de utilitate publică, autoritațile locale nu puteau decide darea în folosință gratuită a spațiilor aflate în proprietatea publică către medicii de familie.

Actul normativ dă autorităților locale pârghiile necesare pentru acordarea unor facilități și stimulente pentru cabinetele de medicină de familie.

Potrivit expunerii de motive, în 2021 cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcționat în mediul urban (6,3 mii de cabinete, comparativ cu,  mii de cabinete de medicină de familie în mediul rural). Unui cabinet de medicină de familie din mediul rural i-au revenit de 1,3 ori mai mulți locuitori, comparativ cu mediul urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.