Acasă Politic CNAS cere 200 de milioane de lei pentru spitale

CNAS cere 200 de milioane de lei pentru spitale

DISTRIBUIȚI

 170279 – 20102023 – Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a cerut Guvernului suplimentarea cu 200 de milioane de lei a bugetului pentru decontarea serviciilor medicale acordate în spitale.

Potrivit notei de fundamentare, suma este necesară pentru ”eliminarea blocajului financiar prin imposibilitatea decontării serviciilor medicale acordate pacienților de unitățile sanitare cu paturi și asigurarea realizării de către spitale a plății medicamentelor, materialelor sanitare, hrană, utilități necesare acordării serviciilor medicale, (…) pentru acoperirea deficitului de finanțare existent la nivelul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, anticipându-se  inclusiv o creștere a numărului de cazuri de spitalizare ca urmare a creșterii incidenței afecțiunilor specifice sezonului rece.

Potrivit execuției bugetului FNUASS, la data de 30 septembrie 2023, 82% din bugetul pentru bunuri și servicii medicale era consumat.

În document se spune că prin Legea nr. 368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023, a fost aprobată suma de 10.708.623 mii lei pentru decontarea serviciilor medicale, acordate în unitățile sanitare cu paturi până la finele anului, din care până în prezent au fost efectuate plăți în sumă de 9.586.269 mii lei.

Suplimentarea bugetară este determinată de faptul că, încă de la începutul anului, prin legea bugetului de stat, au fost aprobate fonduri pentru anul 2023 sub necesarul solicitat de CNAS prin proiectul de buget pe anul 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.