Acasă Politic Deputatul Cătălin Teniță solicită Ministerului Afacerilor Externe o reevaluare profundă a sprijinului...

Deputatul Cătălin Teniță solicită Ministerului Afacerilor Externe o reevaluare profundă a sprijinului acordat candidaturii Chinei la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

DISTRIBUIȚI

 170117 – 04102023 –  În contextul iminentei alegeri a noilor membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), deputatul Cătălin Teniță, membru al Partidului REPER și co-președinte al Alianței Inter-Parlamentare privind China (IPAC), își exprimă preocuparea profundă și solicită Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României să reconsidere votarea pentru Republica Populară Chineză (RPC).

”România, ca membră a Uniunii Europene și ca stat care îmbrățișează valorile democrației și ale drepturilor omului, are responsabilitatea de a lua o poziție informată și etică în această chestiune de importanță globală”, declară deputatul Teniță.

Scrisoarea adresată ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, aduce în discuție următoarele puncte:

  1. Încălcări ale drepturilor omului: Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a constatat că Republica Populară Chineză este acuzată credibil de comiterea unor abuzuri majore împotriva umanității în regiunea Xinjiang împotriva minorității uigure și a altor populații musulmane. Rapoartele indică și încălcări ale drepturilor omului în Tibet, Hong Kong și Mongolia Interioară.
  2. Lipsa de cooperare: RPC nu a cooperat cu mecanismele UNHRC, neglijând să răspundă la 19 cereri de vizită și respingând toate recomandările examinării periodice universale care solicită acces investigativ.

Deputatul Teniță subliniază că, în acest context, un vot pentru includerea RPC în UNHRC ar fi nu doar nepotrivit, dar și dăunător pentru integritatea și misiunea Consiliului.

”Solicităm cu respect Ministerului Afacerilor Externe să ia în considerare aceste informații înainte de a își exprima votul și să evalueze cu atenție implicațiile pe termen lung ale acestei decizii pentru credibilitatea UNHRC și pentru statutul României ca apărător al drepturilor omului și al valorilor democratice”, încheie deputatul Teniță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.