Acasă Externe Agenda Europeana Finanțarea combaterii schimbărilor climatice: Consiliul aprobă concluzii înainte de COP 28

Finanțarea combaterii schimbărilor climatice: Consiliul aprobă concluzii înainte de COP 28

DISTRIBUIȚI

  170247 – 18102023 – Consiliul Uniunii Europene a aprobat concluzii privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice în perspectiva reuniunii Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) de la Dubai, EAU, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023 (COP 28).

La fel ca în anii precedenți, concluziile nu precizează cuantumul contribuției UE în 2022, care va fi comunicat de Comisie la jumătatea lunii noiembrie și confirmat separat de Consiliu înainte de începerea COP 28.

Consiliul va sublinia, de asemenea, că UE și statele sale membre se angajează să atingă obiectivul țărilor dezvoltate de a mobiliza în mod colectiv 100 de miliarde dolari/an pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice până în 2025. Acestea se așteaptă ca obiectivul să fie îndeplinit pentru prima dată în 2023.

Se preconizează că principalele puncte de pe ordinea de zi a COP 28 vor fi evaluarea la nivel global, programul de lucru privind atenuarea schimbărilor climatice, obiectivul global privind adaptarea, finanțarea combaterii schimbărilor climatice, inclusiv mecanismele financiare aferente pierderilor și daunelor.

În fiecare an, Conferința părților (COP) la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) se reunește pentru a stabili nivelul de ambiție și responsabilitățile, precum și pentru a identifica și evalua măsurile climatice.

UE și statele sale membre sunt părți la convenție, care are în total 198 de părți (197 de țări plus Uniunea Europeană). Președinția prin rotație a Consiliului, împreună cu Comisia Europeană, reprezintă UE la aceste summituri internaționale privind clima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.