Acasă Social Sanatate Gestionarea resurselor de medicamente în perioada pandemiei, auditată de Curtea de Conturi

Gestionarea resurselor de medicamente în perioada pandemiei, auditată de Curtea de Conturi

DISTRIBUIȚI

170308 – 24102023 – Un audit al Curții de Conturi a României, realizat la Ministerul Sănătății pentru perioada pandemiei, arată că instituția s-a ocupat cu întârziere de cumpărarea unor tratamente pentru bolnavii de covid și a întârziat crearea centrelor de evaluare.

Auditul denumit „Gestionarea resurselor de medicamente în perioada pandemiei” arată că Ministerul Sănătăţii „a avut o preocupare relativ constantă în asigurarea cadrului legislativ specific pandemiei de covid”, însă unele planuri de acţiune au fost întreprinse cu întârziere.

Acest lucru a făcut ca pacienții să nu aibă acces rapid la cele mai adecvate forme de tratament. În plus, nici spitalele nu au fost pregătite cu tot ce trebuie.

Curtea de Conturi arată că centrele de evaluare Covid au fost create cu întârziere faţă de debutul pandemiei, „ceea ce a condus la suprasolicitarea unităţilor medicale spitaliceşti”.

„Cantităţile de medicamente specifice în tratamentul afecţiunilor asociate Covid-19 comandate au fost dependente, potrivit clauzelor din acordurile cadru, de cantităţile pe care furnizorul le avea disponibile în ţară la data semnării contractelor subsecvente, iar în cazul medicamentelor achiziţionate prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene, de cantitatea repartizată României pe anumite criterii”, se menționează în raportul de audit.

Auditorii recomandă monitorizarea adecvată a stocurilor de medicamente Covid-19 și constituirea unui grup de monitorizare a medicamentelor cu aprovizionare deficitară astfel încât să se prevină  eventualele lipsuri de medicamente, precum și supravegherea ofertei și cererii de medicamente și identificarea medicamentelor alternative.

O altă recomandare vizează constituirea și revizuirea Rezervei de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide și alte materiale
specifice pentru situații speciale, cu respectarea cantităților de produse tehnico-medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.